Bezgrješno Srce Marijino

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Bezgrješno Srce Marijino
Spomendan

Čitanja: Iz 61, 9-11; Ps 1 Sam 2, 1. 4-5. 6-7. 8abcd; Lk 2, 41-51.

Klanjanje: Davor.


Evanđelje dana (Lk 2, 41-51)

“Roditelji nađoše Isusa posred učiteljâ.”

Roditelji su Isusovi svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad Isusu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga.
Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učiteljâ, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče.
I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu.


Razmišljanje

U današnjem Evanđelju čitamo kako uloga Isusovih staratelja uopće nije bila lagana. U ovoj dramatičnoj situaciji, a koju je vjerojatno dopustio sam Bog Otac, u kojoj Josip i Marija gube svoje voljeno Dijete, Josip proživljava zahtjevnosti i poteškoće očinstva. Ni Sveta Obitelj nije bila lišena svakodnevnih ljudskih borbi kada je riječ o odgoju, među obiteljskim odnosima, roditeljskim i sinovskim obvezama… Josip i Marija puna tri dana žalosni traže svoga Sina. Bila je to velika patnja za takve Roditelje – pune ljubavi, tankoćutne i svete. Tražili su Ga među rođacima i poznanicima, ni pomislili nisu da bi On mogao biti u Hramu u Jeruzalemu. Njegov im odgovor nije razumljiv: Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega? (Lk 2, 49) Vjerojatno su nakon nekog vremena i određenog promišljanja o ovoj Isusovoj rečenici Marija i Josip polako počeli razumijevati da Isus nije „obično dijete“ i da doista ima posebnu zadaću, da je rođen za ispuniti neko posebno poslanje. I premda su se i sami Josip i Marija morali učiti otkrivati volju Božju za Svoje Dijete, morali su učiti kako surađivati u toj spasonosnoj misiji, ipak im je Isus, još uvijek kao Sin koji odrasta, trebao biti podložan i poslušan – kako piše Evanđelist. Sve ovo ukazuje pak na jednu drugu stvar: koliko je ponizan, koliko ustrajan i zreo bio sv. Josip te kako je divno i s kojom pomnjom vršio svoju nimalo laku zadaću. Neka On bude zaštitnik, primjer i nadahnuće suvremenim muškarcima u današnjim vremenima krize očinstva, uključujući i ono duhovno. D. M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)