Otvorena izložba “Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi”

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla Apostola, 29. lipnja 2022. biskup Antun Škvorčević otvorio je u kapeli sv. Ivana Pavla II. u kripti Katedrale izložbu „Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi“. Na otvorenju su među ostalim bili nazočni kanonici požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, svećenici središnjih biskupijskih ustanova, Župe sv. Terezije te ravnatelji katoličkih škola u Republici Hrvatskoj a iz društvenog života gradonačelnik Požege Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha. Sudionici otvorenja najprije su zapjevali himan sv. Ivanu Pavlu II. i uputili Bogu molitvu pred njegovom relikvijom, završivši poklikom: Sv. Ivane Pavle, moli za nas! Biskup je u prigodnoj riječi podsjetio da idući tjedan predstavnici od oko 300 vjernika, među kojima tridesetak svećenika odlaze u Rim na hodočašće da bi 5. srpnja 2022. na sam dan utemeljenja Požeške biskupije prije 25 godina slavili u Bazilici sv. Petra zahvalnu svetu misu na apostolovu grobu, te se pomolili i na grobu sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Biskupije. Kazao je da hodočašće znakovito započinje danas u požeškoj Katedrali misom u čast sv. Petra i molitvom u kapeli sv. Ivana Pavla II. pred njegovom relikvijom te izložbom o 25 godina Biskupije. Ona je postavljena u kapeli svetog Utemeljitelja Biskupije da se istakne povezanost povijesti koja je prikazana sa svetim Papom koji ju je pokrenuo. Istaknuo je kako ona predstavlja ono što se može vidjeti i registrirati, i potiče da prepoznamo ono nevidljivo što je Bog po služenju Biskupije ostvarivao u dubinama ljudskih bića te se podsjetimo tko smo mi u našoj Biskupiji i što je ona po nama.

Potom je biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić ukratko predstavio izložbu koju je pripremio zajedno sa s. Karolinom Mićanović. Zahvalio je na inicijativi i poticajima biskupu Antunu te prepoštu Stolnog kaptola Ivici Žuljeviću. Kazao je kako su izložbom nastojali obuhvatiti najvažnije trenutke iz bogate povijesti Požeške biskupije, predstaviti njezine važnije ustanove i prikazati ostvarenja na području pastorala, ekumenizma, odgoja i obrazovanja, kulture i umjetnosti kao i na drugim područjima. Postav sadrži petnaest izložbenih panoa na kojima je raspoređeno više od 250 fotografija, izdvojenih od oko 300.000 fotografija koliko ih posjeduje biskupijski arhiv, opskrbljenih kratkim tekstualnim opisom i digitalnom poveznicom za popratne dokumentarne filmove i video reportaže.

Zahvalivši povjereniku Paveliću i s. Karolini, biskup Antun je pozvao nazočne da pogledaju izložbu u ugodnom ozračju katedralne kripte te preporuče Požešku biskupiju zagovoru sv. Ivana Pavla II. Otvorenje je završilo zajedničkom pjesmom „Krist na žalu“, koju je posebno volio Utemeljitelj požeške mjesne Crkve.