Sv. Bonaventura, biskup i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Bonaventura, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Iz 38, 1-6. 21-22. 7-8; Ps Iz 38, 10. 11. 12abcd. 16; Mt 12, 1-8.


Evanđelje dana (Mt 12, 1-8)

“Sin Čovječji gospodar je subote.”

U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši to, farizeji mu rekoše: »Gle, učenici tvoji čine što nije dopušteno činiti subotom.« On im reče: »Niste li čitali što učini David kad ogladnje on i njegovi pratioci? Kako uđe u Dom Božji te pojedoše prinesene kruhove, a to ne bijaše slobodno jesti ni njemu ni njegovim pratiocima, nego samo svećenicima? Ili zar niste čitali u Zakonu da subotom svećenici u Hramu krše subotu, a bez krivnje su? A velim vam: veće od Hrama jest ovdje!
I kad biste razumjeli što ono znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva, ne biste osudili ove nekrive. Ta Sin Čovječji gospodar je subote!«


Razmišljanje

Zakon se donosi kako bi služio čovjeku, a ne da bi mu čovjek robovao. Međutim, zakon često postaje važniji od čovjeka i mnogim ljudima nanosi bol. Isus uvijek gleda čovjeka očima punim suosjećanja. Njegovo je Srce puno ljubavi i dobrote, a upravo se na njima temelji milosrđe. Milosrđe je važnije od tisuća žrtava koje možemo prinositi Bogu. Uočavanje siromašnoga, sagibanje nad bolesnima i slabima ne treba „komentar“ jer takvim ponašanjem čovjek daje najbolje svjedočanstvo. Svi ćemo mi jednoga dana morati položiti račun o svome životu. Treba imati na pamtiti da ga nećemo polagati po bogatstvu koje smo stekli, nego po djelotvornoj ljubavi. Gospodine, nauči me činiti djela milosrđa. K. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)