Srijeda šesnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Jr 1, 1. 4-10; Ps 70, 1-2. 3-4. 5-6ab. 15ab i 17; Mt 13, 1-9.

Titular: Brodski Stupnik, Gradina, Orubica – sv. Ilija Prorok – svetkovina.


Evanđelje dana (Mt 13, 1-9)

“Davaše plod stostruk.”

Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u lađu: sjede, a sve ono mnoštvo stajaše na obali. I zborio im je mnogo u prispodobama:
»Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk.«
»Tko ima uši, neka čuje!«


Razmišljanje

Evanđeoski odlomak koji danas razmatramo govori nam kako ima jako važnih preduvjeta za dobru žetvu: to su kvaliteta sjemena i dobri uvjeti zemlje. Isus je ovu prispodobu o sijaču govorio sa stanovitom gorčinom u srcu, gledajući mnoštvo (usp. Mt 13, 3) koje je nagrnulo k Njemu. Samo malobrojni primaju Riječ otvorena srca i pružaju joj u sebi i u svojim odnosima plodno tlo da izrasta i donosi plod. Otvorimo se već sada Božjoj milosti da budemo „plodna njiva“, da Riječ napokon donese mnogostruki plod onoga što Bog od svakoga od nas očekuje. Ne zaboravimo da je plod cilj kojemu teže i sijač i zrno i tlo. Koji je moj cilj: rada, govora, molitve, susreta…? M. Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)