Katoličke osnovne škole Požeške biskupije iz europskih sredstava dobile 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj STEM područja

U prostorima Hotela International u Zagrebu u petak, 22. srpnja 2022., u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijeljeno je 19 ugovora ukupne vrijednosti 147.680.522,74 HRK (19.610.985,03 EUR) u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine, a u sklopu programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva. Od navedenog iznosa 85 posto financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, dok se preostali iznos osigurava iz državnog proračuna. Među ostalima, iz navedenog Fonda financirat će se i projekt pod nazivom “Ready-STEM-Grow” čiji je nositelj Požeška biskupija, a koji za cilj ima jačanje kompetencija učitelja i učenika u STEM području kroz provođenje stručnih radionica, podršku partnera iz Norveške te stvaranje tri specijalizirane STEM učionice i opremanje školskih prostora vrijednom STEM opremom. Vrijednost projekta je 7.340.276,41 kuna (974.739,58 eura). Projekt će trajati 18 mjeseci, a provodi će se u katoličkim osnovnim školama u Požegi, Virovitici i Novskoj. Projekt je, uz početne ideje proizašle iz spomenutih škola, osmislila i napisala Razvojna agencija Grada Novske – NORA koja je ujedno suradnik i partner na projektu.

Na svečanosti potpisivanje Ugovora u Zagrebu, uz ministricu Natašu Tramišak, zatim izvanrednog veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakona Blankenborga, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislava Paljka te druge goste, sudjelovali su i predstavnici Požeške biskupije: predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Požegi Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici Ivan Mikolić i ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj Krunoslav Juraković.

Uz ministricu Tramišak, prisutne su pozdravili i veleposlanik Blankenborg te državni tajnik Paljak. Ministrica je u svom pozdravu naglasila kako je važno jačati kapacitete institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju s konačnim ciljem poboljšanja STEM vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika, te poboljšanja STEM vještina učenika kao i sinergijske aktivnosti koje će obuhvatiti i upotrebu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u odgoju i obrazovanju. Istaknula je kako je zaprimljeno 116 projektnih prijava ukupne vrijednosti 106,8 milijuna eura što je gotovo pet puta više od vrijednosti poziva. Kazala je da će se kroz provedbu uručenih ugovora ostvariti izvanredni rezultati u čiju će realizaciju biti uključena 61 osnovna škola, a kroz projektne aktivnosti ojačat će se kapaciteti 872 nastavnika i 4921 učenika.

Kroz 19 dodijeljenih ugovora u okviru poziva „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“ pružit će se podrška jačanju kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju modernizacijom prostora i nabavom STEM opreme za škole.