Sv. Joakim i Ana, roditelji BDM

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Joakim i Ana, roditelji BDM
Spomendan

Čitanja: Jr 14, 17-22; Ps 78, 8. 9. 11. 13; Mt 13, 36-43. ili spomendana Sir 44, 1. 10-15; Ps 131, 11. 13-14. 17-18; Mt 13, 16-17.

Titular: Skenderovci – sv. Ana – svetkovina.

Klanjanje: Daruvar – Presveto Trojstvo, Lonja.


Evanđelje dana (Mt 13, 16-17)

“Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta.”

U ono vrijeme: Isus otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: »Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.« On odgovori: »Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti i na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi. Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.«
»Tko ima uši, neka čuje!«


Razmišljanje

Naše oči ne vide uvijek i naše uši ne čuju uvijek. Na jednom mjestu Isus kaže: Oči imate, a ne vidite; uši imate, a ne čujete jer su vam srca otvrdnula (usp. Mk 8, 14-21). Izuzetno je važno često moliti Boga da nam pomogne otvoriti srce kako bismo mogli čuti i vidjeti ne samo Božje riječi i Njegov stav u molitvi, već i da bismo čuli i vidjeli jedni druge, da bismo mogli čuti glas svoje braće i sestara u potrebi, onih koji pate, onih kojima se nanosi nepravda. U srpnju, mjesecu koji je na poseban način posvećen Krvi Kristovoj, želimo osluškivati glas, ponekad i krik i vapaj te Krvi i odgovoriti na nj… Sretni su oni među nama koji se otvaraju milosti da mogu gledati i slušati pažljivije i nježnije. D. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)