Subota sedamnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Jr 26, 11-16. 24; Ps 68, 15-16. 30-31. 33-34; Mt 14, 1-12.


Evanđelje dana (Mt 14, 1-12)

“Herod posla odrubiti glavu Ivanu. Dođu Ivanovi učenici i jave Isusu.”

U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« Herod doista bijaše uhitio Ivana te ga svezana bacio u tamnicu zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa. Jer Ivan mu govoraše: »Ne smiješ je imati!« Htjede ga ubiti, ali se bojao naroda jer su ga smatrali prorokom.
Na Herodov rođendan zaplesa kći Herodijadina pred svima i svidje se Herodu. Zato se zakle dati joj što god zaište. A ona nagovorena od matere: »Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja.« Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi.
A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu.


Razmišljanje

Vijesti o Isusovu djelovanju, Njegovim čudesima i ozdravljenjima stiže i do Heroda. Jedino što se on pita jest: odakle Isusu ta moć? Nije li slučajno riječ o Ivanu Krstitelju koji je ustao od mrtvih i sada čini sva ta znamenja? Ta nije li mu Herod dao odrubiti glavu u zatvoru: pa tko je sad Taj? Herodova tjeskoba izvire iz njegova života. On se oženio Herodijadom, suprugom svoga brata, a Ivan ga je opominjao: Ne smiješ je imati! Herod nije postupio onako kako je Ivan zatražio i na čemu je inzistirao. Umjesto toga, Herod je likvidirao svog učitelja. Mislio je da će time „likvidirati“ i svoj nemir i strah: no, time samo jednom grijehu dodaje novi – ubija nevinog čovjeka: bez obzira na okolnosti u kojima se to odvilo, to je ubojstvo! Glas savjesti često nam govori što trebamo učiniti i što promijeniti – sve što trebamo jest slijediti taj glas. Herod tone sve dublje u glib grijeha. Tako je često i u našem životu kada ne slijedimo put zapovijedi, kada se počinjemo navikavati na grješno stanje i usvajati ga. Tada na nas vreba kušnja da kršimo i druge zapovijedi. Imam li u sebi snagu koja proizlazi iz Božjeg milosrđa da to promijenim i postanem nov, slobodan čovjek? H. C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)