Sv. Alfonz Maria de’ Liguori, biskup i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Alfonz Maria de’ Liguori, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Jr 28, 1-17; Ps 118, 29. 43. 79. 80. 95. 102; Mt 14, 13-21.


Evanđelje dana (Mt 14, 13-21)

“Pogleda na nebo, izreče blagoslov i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu.”

U ono vrijeme: Kad je Isus čuo za smrt Ivana Krstitelja, povuče se lađom na samotno mjesto, u osamu. Dočuo to narod pa pohrli pješice za njim iz gradova. Kad on iziđe, vidje silan svijet, sažali mu se nad njim te izliječi njegove bolesnike.
Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: »Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane.« A Isus im reče: »Ne treba da idu, dajte im vi jesti.« Oni mu kažu: »Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe.« A on će im: »Donesite mi ih ovamo.« I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi.
On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece.


Razmišljanje

Ljudi koji su slijedili Isusa željeli su doživjeti čuda ozdravljenja s jedne strane, ali također i slušati riječi Njegova nauka. U ovom evanđeoskom odlomku vidimo Isusa koji se cjelovito brine za čovjeka – duhovno ga hrani Svojom Riječju, ozdravlja bolesne i siti njegovu neutaženu glad.
Isus čini čudo umnožavanja kruhova. On također daje do znanja Svojim učenicima da nije nužno da oni koji Ga slijede odlaze zbog svoje gladi. Isus opaža tu žeđ u svakome od nas – glad, duhovnu i tjelesnu – i izlazi ususret našim težnjama.
Jesam li se u svome životu, u svojoj svakodnevici, spreman odreći i odustati od „nečeg važnog“ i umjesto toga provesti vrijeme s Isusom? Temelji li se moj odnos s Isusom na prijateljstvu, povjerenju, je li on do te mjere snažan da sam za Njega spreman…? H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)