Sv. Ivan Maria Vianney, prezbiter

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ivan Maria Vianney, prezbiter
Spomendan

Čitanja: Jr 31, 31-34; Ps 50, 12-13. 14-15. 18-19; Mt 16, 13-23.


Evanđelje dana (Mt 16, 13-23)

“Ti si Petar — Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga.”

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita svoje učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili neki od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist — Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus njemu reče: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: »Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Tada zaprijeti učenicima neka nikome ne reknu da je on Krist.
Otada poče Isus upućivati učenike kako treba da pođe u Jeruzalem, da mnogo pretrpi od starješina, glavara svećeničkih i pismoznanaca, da bude ubijen i treći dan da uskrsne. Petar ga uze na stranu i poče odvraćati: »Bože sačuvaj, Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi!« Isus se okrene i reče Petru: »Nosi se od mene, sotono! Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«


Razmišljanje

Isus je okupljao mnoštvo oko sebe, pozivao ljude da Ga nasljeduju, iz mnoštva izabrao učenike, vodio ih sa Sobom, činio čuda pred njima, na tolike načine pokazivao Svoju savršenu ljubav i svemoć. Danas, kao da Isus želi testirati što su učenici do sada naučili o Njemu i upravo im zbog toga postavlja važna pitanja. Prvo ih je pitao što drugi misle o Njemu. Za učenike su svakako važni odgovori na ovo pitanje jer od ljudi mogu na neki način dobiti povratnu informaciju o plodovima Isusova, ali i njihova vlastita djelovanja. No, puno važnije pitanje za učenike jest pitanje koje im Isus postavlja nakon toga: Tko je On za njih osobno, što oni kažu o Isusu, za koga Ga oni drže? Petar, kao i obično, prvi „iskače” i odgovara tj. ispovijeda da je Isus Sin Božji. Isus hvali njegov odgovor, govori mu kako će ga postaviti na čelo Crkve i dati mu vlast vezivanja i odrješenja grijeha na zemlji. Velike riječi za Petra! No, Isus ne staje na ovim pitanjima, već sad čini nešto što je za učenike bilo puno teže; kao da im, pošto su položili lakšu lekciju, sada daje puno težu – navještaj o onome što će se s Njime dogoditi. Učenicima je to teško povjerovati, prihvatiti, uopće slušati o tome i zato se oni bune: a Petar odvraća Isusa od toga puta i pada na ovoj lekciji! Isus oštrim riječima reagira na Petrovu reakciju – jer On je došao vršiti volju Očevu, a ne da se bori za ono što je samo ljudsko. I sve što Ga od volje Očeve odvraća, sigurno nije na slavu Božju i za spasenje ljudi. S. H.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)