Uvedeni u službu novi župnici Požeške biskupije

U nedjelju, 14. kolovoza požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Novskoj slavlje uvođenja u službu novoimenovanog župnika Krunoslava Jurakovića. Uvodeći u svetu misu, biskup Antun je podsjetio da se i ljeti okupljamo oko oltara slaviti najveći događaj, Isusovu smrt i uskrsnuće, te postati dionicima tog otajstva, kojem služe svećenici. Izrazio je radost što ga ove nedjelje može slaviti u Novskoj prigodom uvođenja u službu njihova novog župnika Krunoslava Jurakovića, koji je do sada bio pastoralni suradnik u Župi Bl. Alojzija Stepinca. Dosadašnjem župniku Perici Matanoviću zahvalio je za sve ono što je tijekom svog boravka u ovoj mladoj Župi nastojao činiti za dobro njihovih duša, spomenuvši da on nastavlja djelovati u našičkoj Župi Gospe Fatimske. Potom je tajnik Matej Siluković pročitao Dekret o imenovanju novog župnika i ukratko prikazao njegov životni put, a zatim je novoimenovani župnik u skladu s crkvenim propisima položio ispovijest vjere.

U homiliji biskup je spomenuo kako susrećući jedni druge redovito pitamo „kako si“ i da u odgovorima na to pitanje uglavnom počnemo pripovijedati o onome što nam se u našoj svakodnevici događa, napose mučnoga i teškoga, a da je rijetko čuo kako netko u odgovor na to pitanje uključi Boga i ispripovjedi kakav mu je život s njime. Upozorio je sudionike slavlja da unatoč tome što dolaze na nedjeljnu svetu misu može se dogoditi da Bog u njihovu životu nema praktičnog značenja i biti na zadnjem mjestu, te onda pravo pitanje nije kako smo mi, nego kako je Bogu s nama. Odgovor na to pitanje potražio je u naviještenoj Božjoj Riječi, napose u primjeru Jeremije proroka iz prvog čitanja i Isusa u evanđelju, koji su bili progonjeni jer su zastupali Boga kao prvog i najvažnijeg u čovjekovu životu, iznad svih ljudskih koncepata i strategija. Istaknuo je kako svećenikovo poslanje nije podilaziti ljude, govoriti i raditi ono što im se sviđa, ravnajući se po mentalitetu koji je skrojen po ljudskim nerijetko kratkoročnim ideološkim mjerilima koja smućuju duše, nego slaviti Boga i naviještati njegovu istinu o čovjeku, za tu istinu ljude oduševljavati i pozivati ih da uvijek i svagdje po njoj žive, ne obazirući se na ono što drugi pripovijedaju, pa niti zakoni ako su protivni poštenju i izvornom Božjem naumu o čovjeku i životu. „Ne bojte se biti Božji u Hrvatskoj, jer je to za vas dobro i najbolje za našu Hrvatsku“, kazao je biskup sudionicima slavlja. Poželio je da bude blagoslovljeno i uspješno sve što će njihov novi župnik zajedno s njima promišljati i djelovati, polazeći od Božje riječi i od Isusa Krista kao jedinog istinskog Božjeg mjerila za naš život. Poručio je sudionicima slavlja da se onima koji ih zapitaju kako su ne ustručavaju reći nešto s polazišta vjere i njihova odnosa prema Isusu Kristu, te na taj način pružati dragocjeno svjedočanstvo u Hrvatskoj o onom što se Božjega događa u njihovu životu.

Nakon pričesti sudionici slavlja predvođeni biskupom Antunom izmolili su Molitvu za Požešku biskupiju u pripravi za slavlje 25. obljetnice njezina utemeljenja idućega 21. kolovoza u Voćinu. Na svršetku misnog slavlja novi župnik Krunoslav Juraković uputio je svoju riječ župljanima i obznanio im župne oglase. Pozvao ih je da iduće nedjelje hodočaste u Voćin na proslavu 25. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i uzdignuća voćinske crkve na dostojanstvo Bazilike. Čestitao je biskupu Antunu spomenuti jubilej, sa zahvalnošću za sve što je učinio za Požešku biskupiju. Zahvalio mu je također na povjerenju, imenovavši ga prethodno ravnateljem Katoličke osnovne škole u Novskoj a sada upraviteljem ove Župe. Jana Jozić, učenica Katoličke osnovne škole u Novskoj u znak dobrodošlice i zahvalnosti predala je biskupu cvijeće.

Iste nedjelje, prepošt požeškoga Stolnog kaptola Ivica Žuljević uveo je fra Maria Radmana u službu župnika Župe Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima, a fra Ivu Brezovića u službu župnika Župe Sv, Vida u Okučanima. Kanonik požeškoga Stolnog kaptola Mario Sanić uveo je Pericu Matanovića u župničku službu Župe Gospe Fatimske u Našicama.