Pozdrav biskupa Škvorčevića na početku slavlja 25. obljetnice Požeške biskupije u Voćinu

U nedjelju 21. kolovoza 2022. godine, na blagdan Gospe Voćinske, u Voćinu je održano središnje slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije. U zajedništvu s požeškim dijecezanskim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, brojnim biskupima iz Hrvatske i inozemstva, svećenicima, redovnicima i redovnicama te drugim članovima Božjeg naroda požeške mjesne Crkve, slavlje je na liturgijskom prostoru pokraj voćinske crkve predvodio msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Na početku slavlja Biskup domaćin je pozdravio predvoditelja slavlja, nazočne biskupe, svećenike i sve okupljene hodočasnike.


Predraga braćo i sestre!

Okupili smo se u voćinskom Svetištu iz svih naših župa da s Marijom Isusovom Majkom saberemo u molitvu 25 godina Požeške biskupije i slavljem Isusove žrtve ljubavi iskažemo Bogu zahvalnost za dobročinstva koja smo primili. Od sveg srca pozdravljam sve vas hodočasnike: svećenike i đakone, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i bogoslove, obitelji s djecom, mlade i učenike katoličkih škola, starije i pogođene raznim nevoljama, napose siromaštvom i bolešću i one koji su s nama sjedinjeni molitvom, ili izravnim prijenosom, te radosno čestitam 25. obljetnicu utemeljenja naše mjesne Crkve. Osobit pozdrav upućujem brojnim pješacima, koji su prihvatili žrtvu napornog hoda, neki i dva dana, te je ugradili u ovo zahvalno slavlje. Postali su na taj način dionici duge tradicije požeške pješačke procesije u Voćin, započete u 19. stoljeću, zaustavljene neposredno nakon II. svjetskog rata, obnovljene prije šezdeset godina zauzimanjem apostolskog protonotara Josipa Devčića, nakratko prekinute u Domovinskom ratu, te potom nastavljene novim žarom. Godinama je pješake i druge hodočasnike primao u Voćinu župnik Nikola Sanjković, očevidac ratnih stradanja nedužnih civila 1991. i razaranja crkve. Njegovu se sudjelovanju na ovom slavlju radujem, zahvaljujući mu za dostojanstvo očitovano u voćinskoj patnji, i slobodu od mržnje koju je posvjedočio.

Dubokom odanošću, zajedno s vama, braćo i sestre, zahvaljujem sv. Ivanu Pavlu II. za odluku da u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, iskušanoj teškim ratnim stradanjima, osnuje godine 1997. Požešku biskupiju i imenuje njezina prvog biskupa. Prigoda je uputiti danas zahvalnost svima onima koji su radosno prihvatili novu Biskupiju te – svjesni svoga krsnog dostojanstva i poslanja – u suradnji s biskupom i svećenicima, redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima i drugim službenicima budnom vjerom i snažnim evanđeoskim opredjeljenjem nastojali tijekom 25 godina u njoj vjerno ostvarivati pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi, kojoj Petrov nasljednik predsjeda u ljubavi, svjedočeći da je „Krist danas i uvijeke“ smisao našeg zemaljskog hoda. Osobitu zahvalnost upućujem Isusovoj Majci, Gospi našoj Voćinskoj za sve ono što je svojim zagovorom i molitvom unijela u naše osobne živote i u živi Isusov organizam požeške mjesne Crkve, te svoju Biskupiju osjećamo kao duhovni dom, volimo kao obiteljsko zajedništvo vjere, u kojem snagom Duha Svetoga raste naša nada i jača djelotvorna ljubav prema najslabijima. U svoje biskupijsko zajedništvo uključili smo i sve voćinske kao i druge nedužne žrtve Domovinskog rata, za koje čvrsto vjerujemo da nisu skončale u mraku i nemoći mržnje, nego da ih je zagrlila Ljubav, jača od smrti. Tome je svojevrsni svjedok i ova crkva, Svetište Gospe Voćinske, u ratu razorena, ljubavlju izgrađena u njezinu izvornom sjaju, urešena sada i rimskim dostojanstvom Manje bazilike.

Poštovana i draga braćo i sestre! Posebna mi je čast pozdraviti osobno i u vaše ime preuzvišenog gospodina msgr. Giorgia Lingu, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. Preuzvišeni, dobro došli u Marijin i naš Voćin, kako biste nam, predvodeći zahvalno sveto slavlje u prigodi srebrnog jubileja požeške Biskupije, posvjedočili blizinu pape Franje, prenijeli njegovu Poruku i proglasili uzdignuće Marijine voćinske crkve na čast Manje bazilike. Od srca Vam zahvaljujem za radost kojom ste nas svojim dolaskom obdarili! Izraze dobrodošlice upućujem i Vašem pratitelju, Alfredu Rayanu D’Souzi, tajniku Apostolske Nuncijature u Zagrebu. S osjećajima bratskog poštovanja i zahvalnosti pozdravljam i sve druge biskupe, sudionike slavlja: kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa u miru i ujedno izaslanika vrhbosanskog nadbiskupa metropolita i predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Tome Vukšića; đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đuru Hranića i njegova prethodnika nadbiskupa u miru Marina Srakića; splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Dražena Kutlešu; beogradskog nadbiskupa i metropolita Stanislava Hočevara; riječkog nadbiskupa koadjutora Matu Uzinića; zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića, ujedno izaslanika zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK Želimira Puljića; zrenjaninskog biskupa i predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda Lászla Németa; banjalučkog biskupa Franju Komaricu; temišvarskog biskupa Józsefa-Csabu Pála; celjskog biskupa u miru Stanislava Lipovšeka; sisačkog biskupa Vladu Košića, bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka; šibenskog biskupa Tomislava Rogića i njegova prethodnika biskupa u miru Antu Ivasa; krčkog biskupa Ivicu Petanjka; varaždinskog biskupa Bože Radoša; đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa Ivana Ćurića.

Upućujem dobrodošlicu izaslanicima pojedinih biskupa, spriječenih biti s nama u Voćinu, ocima provincijalima i njihovim izaslanicima, generalnom tajniku Hrvatske biskupe konferencije i ravnatelju Hrvatskog Caritasa. Pozdravljam vrhovne i provincijalne poglavarice pojedinih redova i izaslanice spriječenih poglavarica, svećenike iz različitih ustanova Crkve u Hrvatskoj, vjernike učlanjene u kulturno umjetnička društva, koji odjeveni u narodne nošnje daju poseban doprinos ljepoti ovog skupa. Svima vam zahvaljujem što sudjelovanjem na slavlju očitujete duhovnu potporu i svjedočite zajedništvo s Požeškom biskupijom o njezinoj 25. obljetnici utemeljenja.

Pridružili su nam se dužnosnici iz javnog života Republike Hrvatske te lokalne uprave i samouprave s područja Požeške biskupije. Srdačno pozdravljam saborske zastupnike na čelu s podpredsjednikom Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Rajnerom, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, izaslanicu ministrice kulture i medija Jelenu Glavić Perčin, hrvatske branitelje, predstavnike Hrvatske vojske i policije, župane, gradonačelnike, načelnike općina, predstavnike znanstvenih, prosvjetnih, kulturnih, zdravstvenih i drugih ustanova, i sve ostale uzvanike čijem se sudjelovanju na ovom slavlju veoma radujem.

Preuzvišeni gospodine Apostolski Nuncije! Primite cvijeće koje Vam uručuje dvoje djece kao izraz naših najboljih želja i svjedočanstvo našeg zajedništva s Vama u molitvi te započnite slavlje svetih otajstava.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup