Duhovne vježbe za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije

Od 22. do 24. kolovoza 2022. godine u Domu sv. Augustina u Velikoj održane su duhovne vježbe za vjeroučitelje laike i odgojiteljice u vjeri s područja Požeške biskupije koje je vodio Davor Vuković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Na samom početku duhovnih vježbi pozdrav svim sudionicima uputio je Marijan Pavelić, predstojnik Katehetskog ureda izražavajući radost i zahvalnost vjeroučiteljima i odgojiteljicama što su odvojili svoje vrijeme da barem kratko zastanu, promisle o sebi, svojem vjeroučiteljskom služenju i svjedočenju s obzirom na poziv i poslanje kojeg su po mandatu Crkve primili te u trenutcima mira i sabranosti napune svoje srce i dušu za ono što Bog i Crkva od njih očekuju. Poseban pozdrav dobrodošlice izrekao je voditelju duhovnih vježbi zahvaljujući mu na prihvaćanju poziva i dolasku u Veliku među vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri.

Nakon zaziva Duha Svetoga kojim su oraspoložili i otvorili svoje srce za Božja nadahnuća, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri su tijekom tri dana duhovnih vježbi pod vodstvom prof. Vukovića promišljali o osluškivanju Božje riječi koja je živa i djelotvorna. Voditelj ih je potaknuo da u Svetom pismu pronalaze izvor snage i okrijepe za svoje poslanje. Dnevni ritam duhovnih vježbi bio je prožet molitvom i razmatranjima, osobnom i zajedničkom pobožnošću, euharistijskim klanjanjem, prigodom za slavlje sakramenta pomirenja te osobni razgovor sa prof. Vukovićem, a vrhunac svakoga dana bila je sveta misa s propovijedi. Voditelj duhovnih vježbi je na jasan i konkretan način kroz mnoštvo primjera i osobnih iskustava vjeroučiteljima i odgojiteljicama nastojao posvijestiti kako su duhovne vježbe prilika da otvore srca Bogu i dožive promjenu koja im je potrebna.

Duhovne vježbe vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri zaključili su u srijedu, 24. kolovoza sudjelujući u euharistijskom slavlju koje je u požeškoj crkvi sv. Lovre predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Na spomenutom slavlju pridružili su im se i ostali vjeroučitelji, napose oni kojima je tom prigodom uručen mandat za predavanje vjeronauka u školi.