Požeška biskupija darovala bolnici oftalmološki uređaj

Dana 26. kolovoza 2022. biskup Antun Škvorčević u pratnji ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Ivice Žuljevića i tajnika Mateja Silukovića na odjelu Službe za kirurške bolesti Opće županijske bolnice u Požegi predao je njezinu ravnatelju dr. Ivanu Vukoji ultrazvučni oftalmološki uređaj Sonomed VuPad A/B, dar Požeške biskupije. Navedeni medicinski uređaj služi za dijagnostiku bolesti stražnjeg očnog segmenta i orbita, i suvremenim biometrom mjeri duljinu oka te se koristi za određivanje jakosti intraokularne leće prilikom operacije sive mrene.

Biskupa i njegovu pratnju dočekao je ravnatelj Bolnice Vukoja s liječnicima voditeljima odjela i drugim bolničkim osobljem. Ravnatelj je zahvalio biskupu za dugogodišnju suradnju kojom Biskupija tradicionalno pomaže Opću županijsku bolnicu, darujući joj povremeno određena medicinska pomagala. Istaknuo je kako je Požeška biskupija na čelu s biskupom Antunom tijekom 25 godina svoga postojanja posebno iskazivala socijalnu osjetljivost prema onima koji su najranjiviji, a to je očitovala i kroz pomoć požeškoj Bolnici. Zahvalio je biskupu na svim dosadašnjim pomoćima, ali i za sve što Požeška biskupija čini za Bolnicu i djelatnike u duhovnom pogledu.

Biskup Antun je potom istaknuo kako je Bolnica ustanova usmjerena na čovjeka i njegovo zdravlje te je u tom pogledu povezana s Crkvom koja služi cjelovitom čovjekovu dobru, i tjelesnom i duhovnom. Stoga je prirodno, kazao je, da Crkva surađuje sa svima onima kojima je čovjek prva briga, što Biskupija želi očitovati i donacijom navedenog uređaja, nastavljajući tako tradiciju prethodnih godina. Zahvalio je svim djelatnicima bolnice za ono što čine, dodavši kako Biskupija ovim činom želi iskazati svoju solidarnost s njihovim humanim djelovanjem i s bolesnicima. Spomenuo je kako blagoslovnom molitvom koja slijedi želi sve njihovo djelovanje, napose upotrebu novog uređaja, staviti u dimenziju onostranosti.

Nakon naviještenog evanđelja gdje Isus govori u prispodobama o slušanju i gledanju, biskup Antun je podsjetio kako je Biskupija pribavila medicinski uređaj koji treba poslužiti poboljšanju ljudskog fizičkog vida. No, istaknuo je kako Isus u evanđelju postavlja dijagnozu ljudskog srca, služeći se tvrdnjom Izaije proroka da se ljudsko srce usalilo, i zbog toga uši začepile i oči zatvorile. Dodao je da Isus na pitanje učenika zašto govori u prispodobama odgovara kako to čini zato da oni koji ne vide – progledaju, i oni koje ne čuju – pročuju. Isus, dakle ide dalje od vida fizičkih očiju, i želi izliječiti čovjeka od sljepoće srca i to putem prispodoba kojima ga uvodi u dublje razumijevanja njegova stanja. Biskup je podsjetio kako netko može imati zdrav organ fizičkog oka, ali ako nema svjetla ono ne može ništa vidjeti. Kazao je da je tako i s vidom srca, ako u njega ne dođe svjetlo koje se zove vjera, ono ostaje slijepo za stvarnost u njezinim najdubljim dimenzijama. Vjerom vidimo sebe i sve oko sebe u njezinoj dubini i visini, rekao je biskup Antun, dodavši kako gledanje fizičkim očima bez vida srca ostaje kratkovidno. Potaknuo je nazočne zdravstvene djelatnike da liječeći bolest fizičkih očiju, budu ljudi zdrava vida srca te svjetlom vjere promatraju ljude i stvarnost oko sebe Božjim pogledom, pomažući očnim bolesnicima da budu zdrava pogleda srca. Zaključio je kako nam takvo zdravlje može darovati Isus Krist te pogledom vjere vidimo smisao svoga postojanja i cilj našeg ljudskog putovanja ovim svijetom.