Gospa od Suza

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Gospa od Suza
Blagdan

Čitanja: Izr 6, 20-23 ili Jr 31, 15-20; Ps 126, 1-6; Otk 21, 1-5; Iv 19, 25- 26 ili Lk 2, 33-35 ili Lk 4, 38-44.

U Pleternici svetkovina. – Biskupijsko hodočašće Gospi od Suza u Pleternicu.


Evanđelje dana (Lk 4, 38-44)

“I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje jer za to sam poslan.”

U ono vrijeme: Usta Isus iz sinagoge i uđe u kuću Šimunovu. A Šimunovu je punicu mučila velika ognjica. I zamole ga za nju. On se nadvi nad nju, zaprijeti ognjici i ona je pusti. I odmah ustade i posluživaše im.
O zalazu sunca svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti dovedoše ih k njemu. A on bi na svakoga od njih stavljao ruke i ozdravljao ih. A iz mnogih su izlazili i zlodusi vičući: »Ti si Sin Božji!« On im se prijetio i nije im dao govoriti jer su znali da je on Krist.
Kad osvanu dan, iziđe i pođe na samotno mjesto. I mnoštvo ga tražilo. Dođoše k njemu i zadržavahu ga da ne ode od njih. A on im reče: »I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan.« I naučavaše po sinagogama judejskim.


Razmišljanje

Prema Lukinu evanđelju izgleda da Šimun Petar još nije bio Isusov učenik – jer ovaj događaj i susret s Isusom Luka smješta prije poziva prvih četiriju učenika. Petar je imao milost upoznati Isusa ne samo kroz Njegove nagovore, nego i kroz osobno iskustvo u vlastitom domu. Mnogi su čuli za ozdravljenja koja je Isus činio te su grnuli k vratima Petrove kuće i donosili bolesnike. Isus ih je ozdravljao. Petrova kuća za prve kršćane kasnije postat će mjesto susreta i molitve. Ovo što je Isus činio, činit će i Njegovi apostoli, činit će i sedamdeset i dvojica učenika koje će Isus poslati. Također, činit će i oni koji u Isusa povjeruju, jer tako je obećao. Isus će i dalje, po Svojim učenicima, pomagati ljudima: ozdravljati, liječiti, oslobađati, uskrsavati. Kao što se to događalo u ono vrijeme, događa se i danas – jer Isus je uvijek isti. Svojim riječima i djelima Isus je poučavao Svoje učenike, a onda im je dao istu vlast i isto poslanje.Bog također i nas treba! Bog želi po nama, Svojim današnjim učenicima, pomagati drugima. Bog po nama želi oslobađati i ozdravljati druge, iscjeljivati i uskrsavati druge! I mi, kršćani današnjeg vremena, Njegovi smo učenici! D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)