Početak nove školske godine u katoličkim školama Požeške biskupije

U ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine započela je nova nastavna godina u gimnazijama i katoličkim osnovnim školama Požeške biskupije. U klupe Katoličke osnovne škole u Požegi sjeli su đaci prvaci u dva odjeljenja, jednako tako u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici a u  Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj u jedno odjeljenje. Najmlađe đake u požeškoj Osnovnoj školi srdačno su dočekali i pozdravili učitelji na čelu s ravnateljem Franom Barišićem a u Virovitici predvođeni ravnateljem Ivanom Mikolićem. U spomenutim školama na susretu s prvašićima i njihovim roditeljima bio je i biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević. Upriličen je kratak prigodni program, u kojem je nastupio školski pjevački zbor, a učenici drugih razreda izveli su igrokaz. Potom su se učenicima i njihovim roditeljima obratili ravnatelji spomenutih škola, poželjevši im uspjeh u prvoj školskoj godini, a roditeljima dobru suradnju s učiteljima i drugim djelatnicima škole.

Uz riječi pozdrava, biskup Antun posebno se obratio prvašićima pitajući ih jesu li primijetili kako su drugi učenici koji ih promatraju s prozora škole znatiželjni, jer znaju kako je lijepo biti đak prvak, pa jedva čekaju da im se i oni pridruže. Kazavši kako su ih učenici drugih razreda pozdravili s „hvaljen Isus“, biskup je protumačio prvašićima da se za razliku od drugih škola ovdje tako pozdravlja jer su ih roditelji upisali u katoličku školu, u kojoj je na poseban način prisutan Isus, moćan ljubavlju kojom je na križu pobijedio i samu smrt. Ustvrdio je da ih stoga ne želi oslovljavati s djeco, ili učenici, nego s „braćo i sestre“, jer su i oni to postali po krštenju u Isusu Kristu. Isusovo zajedništvo na svoj se način ostvaruje u katoličkoj školi, te je ona proširena obitelj čiji su važni suradnici i roditelji. Pozvao je prvašiće da jedni druge prihvaćaju kao braću i sestre, te dok usvajaju znanja da rastu i postaju veliki u dimenzijama srca, u plemenitosti i dobroti. Još je dodao da se upisom u katoličku školu uključuju u veliku obitelj takvih škola diljem svijeta. Zaželio im je dobrodošlicu, uvjeravajući ih kako će učitelji nastojati prema njima biti dobri, te ih je potaknuo da i oni budu međusobno i prema učiteljima dobri, jer je u navedenim obiteljskim odnosima ljepota katoličkih škola.

Potom je uslijedilo predstavljanje učiteljica, nakon čega su prvašići zajedno s njima po prvi puta pošli u svoju učionicu i sjeli u školske klupe.

Sličan program prvoga školskog dana odvijao se i u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj. Ravnatelj Krunoslav Juraković pozdravio je sve prisutne u ime osnivača Škole biskupa Antuna Škvorčevića i zaželio dobrodošlicu svim novim učenicima prvog razreda i njihovim obiteljima, zahvalivši ima za ljubav i žrtvu kojom će pratiti svoju djecu u osnovnoškolskom obrazovanju.