Biskup Antun proglašen počasnim građaninom Općine Voćin

Povodom blagdana Male Gospe, Dana Općine Voćin, 9. rujna 2022. održana je svečana sjednica Vijeća Općine u Hrvatskom domu u Voćinu. Uz načelnika Predraga Filića, predsjednika Općinskog vijeća Roka Perića i članove Vijeća, na sjednici su bili zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, izaslanik predsjednika Hrvatske Vlade; saborska zastupnica Vesna Bedeković; ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, susjedni gradonačelnici i načelnici općina te brojni drugi uzvanici.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić pozdravio je sve okupljene goste, vijećnike te ovogodišnje laureate, među kojima posebno biskupa Antuna Škvorčevića. Predstavio je djelovanje Općinskog vijeća te izrazio zadovoljstvo zbog jedinstva, koje ono očituje gotovo redovitim jednoglasnim donošenjem odluka. Zahvalio je svima na dolasku i čestitao laureatima na svemu onome što su učinili za Općinu Voćin.

Prigodnu riječ uputila je potom saborska zastupnica Vesna Bedeković i zamjenik virovitičko-podravskog župana, izaslanik Predsjednika Hrvatske Vlade Marijo Klement, koji je posebnu zahvalnost izrazio biskupu Škvorčeviću za doprinos koji je dao u Virovitičko-podravskoj županiji otvaranjem dviju katoličkih škola u Virovitici i izgradnjom crkve u Voćinu u njezinu povijesnom obliku. Načelnik Općine Predrag Filić predstavio je zatim sve ono što je tijekom posljednje godine dana ostvareno na području Općine Voćin. Istaknuo je kako su velikim dijelom radove financirali kroz europske fondove te je posebno istaknuo otvorenje dječjeg vrtića i gradnju doma za starije i nemoćne. U riječima pozdrava i zahvale, načelnik Filić posebno je istaknuo zasluge požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, kazavši kako je on osobno i Požeška biskupija pod njegovim vodstvom tijekom 25 godina postojanja mnogo učinila za žitelje Voćina. Osobito je zahvalio biskupu Antunu za njegovu odluku i trud oko obnove župne i svetišne crkve, razorene u domovinskom ratu, a koja je minulog 21. kolovoza uzdignuta na čast Manje bazilike.

Zatim je uslijedilo proglašenje laureata: Josip i Mirko Horvatin primili su zahvalnicu za vrijedne donacije i aktivno višegodišnje sudjelovanje u organizaciji hodočašća hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u Voćin; Marko Božičković za višegodišnji aktivni rad i doprinos u ostvarenju rezultata u kulturi; Hrvoje Čović i Ivan Đuzel za poseban doprinos u razvoju športa na području Općine Voćin; voćinski župnik Ivan Ereiz za humanitarnu pomoć i drugu očitovanu brigu za stanovnike Općine Voćin. Najvišim odlikovanjem – počasnim građaninom Općine Voćin proglašen je požeški biskup Antun Škvorčević za sve što je svojim moralnim autoritetom i djelovanjem učinio za Općinu Voćin i njezine stanovnike, napose ponovnom izgradnjom voćinske crkve i brojnim hodočasničkim okupljanjima u svetištu, za potporu koju daje voćinskim obiteljima u njihovu opredjeljenju za život te za druge doprinose Požeške biskupije pod njegovim vodstvom.

Zahvalnu riječ uputio je biskup Antun, kazavši kako redovito ne prihvaća biti počasnim građaninom, smatrajući da ga njegovo biskupsko poslanje čini pravim građaninom svih onih mjesta u Biskupiji čiji su vjernici povjereni njegovoj pastirskoj skrbi, ali da je u slučaju Voćina napravio iznimku zbog tri razloga. Ponajprije zbog izvanredne duhovne snage Voćina po svetištu Isusove Majke čija je crkva tijekom povijesti bila oštećivana a u domovinskom ratu do temelja razorena, ali se ovdje na ruševinama materijalne crkve okupljala brojna živa vjernička Isusova Crkva, svjedočeći da ovdje moć Duha pobjeđuje sve ljudske ruševine, i da je ljubav jača od mržnje. Drugi razlog za prihvaćanje voćinskog počasnog građanstva jest solidarnost s patnjama i poniženjima koje su ovdje podnijeli nedužni ljudi ubojstvima napose u domovinskom ratu, progonima koji su iza drugog svjetskog rata mnogostruko smanjili broj vjernika voćinske Župe, istaknuo je biskup Antun, dodavši da je zbog te žrtve posebna časti biti građaninom ovog mjesta. Treći razlog koji je naveo biskup Antun za prihvaćanje počasnog građanstva u Voćinu jesu doseljenici s Kosova, Bosne i Hercegovine te Srijema, koji su velikom osjetljivošću i opredjeljenjem za život učinili da je Voćin postao najmlađa Općina u Hrvatskoj. Na kraju svog govora, biskup je zahvalio načelniku Općine, predsjedniku Općinskog vijeća i svim vijećnicima za dodjelu počasti ovogodišnjim laureatima, zamolio zagovor Isusove Majke i zazvao Božji blagoslova na njihovo daljnje djelovanje za dobrobit građana Voćina.