Biskupijski dan o 25. obljetnici Požeške biskupije

U Proglasu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije na svetkovinu Pedesetnice, 5. lipnja ove godine, navedeni su programi kojima se spominjemo srebrnog jubileja naše mjesne Crkve, a kojima je svrha da se svi njezini članovi obnove u svijesti svog krsnog dostojanstva i poslanja. Među programima posebno mjesto ima Biskupijski dan neposredno pred 25. obljetnicu uspostave naše Biskupije u subotu, 24. rujna 2022. u Požegi. U Proglasu je najavljeno da će na programu Biskupijskog dana „sudjelovati svi oni koji u požeškoj mjesnoj Crkvi imaju određene službe ili posebno poslanje te će na zaključnom sinodskom zborovanju donijeti odluke za daljnja evangelizacijska nastojanja.“

Ovime pozivam sve svećenike, đakone, vjeroučitelje, odgojiteljice u vjeri, članove župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektore, izvanredne djelitelje svete pričesti, članove župnih pjevačkih zborova, pjevačkih zborova mladih, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te učenike i djelatnike biskupijskih katoličkih škola, da sudjeluju na Biskupijskom danu. Za sve sudionike Biskupijskog dana program započinje u 9.30 sati  po sljedećem rasporedu:

  1. Svećenici, redovnici i đakoni, sestre redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri okupit će se u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi (D. Lermana 1).
  2. Svi članovi župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, lektori i izvanredni djelitelji svete pričesti sudjelovat će u crkvi Duha Svetoga u Požegi na programu koji za njih započinje također u navedeno vrijeme.
  3. Članovi crkvenih udruga, pokreta i molitvenih zajednica okupit će se u isto vrijeme na programu u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi.
  4. Učenici i djelatnici svih biskupijskih katoličkih škola svoj će program od 9.30 sati imati u prostorima Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije u Požegi.
  5. Članovi župnih pjevačkih zborova okupit će se u crkvi sv. Lovre u Požegi, gdje će imati i vježbu liturgijskog pjevanja za euharistijsko slavlje u Katedrali.
  6. Članovi župnih zborova mladih, susrest će se u 9.30 u pastoralnoj dvorani Franjevačkog samostana u Požegi. I oni će između ostalog imati vježbu pjevanja za euharistijsko slavlje u Katedrali, kao i pripravu za nastup pred mladima katoličkih škola nakon svete mise u prostorima Odgojno-obrazovnog centra.

Svim navedenim skupinama koje sudjeluju na Biskupijskom danu bit će na zborovanju prikazan ishod sinodskog savjetovanja o pitanjima koja se na njih odnose. Povjerenici za pojedina pastoralna područja predstavit će potom prijedlog okvirnog plana i programa koji kao odgovor na utvrđeno stanje u sinodskom savjetovanju valja ostvarivati u sljedećim pastoralnim godinama.

Na euharistijskom slavlju u 11.30 sati u požeškoj Katedrali sudjelovat će sve navedene skupine, gdje će pojedini pastoralni povjerenici predati dijecezanskom biskupu prijedloge programa svoga djelovanja, oblikovane na temelju sinodskog savjetovanja i njihova dosadašnjeg rada. Osim toga bit će proglašene odluke Biskupijskog dana, čiji dokument će dijecezanski biskup uručiti svakom župniku, kako bi ga on u nedjelju, 25. rujna o. g. proglasio vjernicima u župnoj crkvi na svim svetim misama.

Svaki će župnik u nedjelju, 18. rujna 2022. na svetim misama upoznati župljane o Biskupijskom danu te organizirati prijevoz spomenutih skupina u Požegu kako bi mogle sudjelovati na navedenom programu. Na njem trebaju sudjelovati svi članovi pozvanih skupina vjernika iz pojedine župe, napose članovi župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća, a ne tek njihovi predstavnici. Valja vjernike potaknuti da trajno mole za Požešku biskupiju i njezino poslanje, napose za njezina biskupa i svećenike te za nova duhovna zvanja.

U zahvalnosti svećenicima i vjeroučiteljima te svima drugima koji u međusobnoj suradnji i povezanosti s dijecezanskim biskupom nastoje ostvarivati svoje poslanje u našim župama, sve srdačno u Gospodinu pozdravljam.

Požega, 7. rujna 2022.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup