Subota dvadeset i četvrtog tjedna kroz godinu

(c) Museums Sheffield; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: 1 Kor 15, 35-37. 42-49; Ps 55, 10c-12. 13-14; Lk 8, 4-15.


Evanđelje dana (Lk 8, 4-15)

“Oni ostaviše sve i pođoše za njim”

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova, pa ga zamoli da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.
Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu, i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.
Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Doista, zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se prenerazio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš ljude loviti!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.


Razmišljanje

Sama prispodoba koju danas slušamo iz Gospodinovih usta, sigurno nam je jasna – uostalom i sam Gospodin nam ju objašnjava. Međutim, nas zanima činjenica različitog pristupa ljudi prema Božjoj Riječi, prema njezinu slušanju i, što je najvažnije, njezinu vršenju. U biti – svi slušaju Božju Riječ; međutim različito kasnije na Nju reagiraju, odnosno na različite načine omogućavaju toj Riječi da djeluje u njihovim životima. No, iz toga proizlazi jasna poruka da samo čitanje i slušanje Božje Riječi nije dovoljno. Naravno da je to vrlo važno i da od toga treba započeti, ali iz današnje prispodobe jasno vidimo da Božja Riječ od nas traži odgovor, traži naš angažman, našu zauzetost. Koliko smo već propovijedi čuli, koliko puta smo slušali ili sami čitali Božju Riječ i što je Ona na kraju krajeva promijenila u našem životu? Koliko je ta Riječ bila učinkovita, djelotvorna u nama? Koliko smo ozbiljno pristupali i pristupamo svakoj rečenici Svetog Pisma? Možda je ponekad i tako da biramo neke odlomke ili rečenice iz Svetog Pisma koji nam odgovaraju, a oni koji su neugodni i zahtjevni odbacujemo ili negiramo, a u najgorem slučaju „zaobilazimo“ ih , ignoriramo? Da bi Božja Riječ bila učinkovita u našim životima i donosila plodove, potrebno je pristupiti Joj ozbiljno, potrebno je o Njoj razmišljati tijekom dana: na poslu, u školi, u kući, na izletu… i treba Ju jednostavno provoditi u život, onaj obični, sivi, svakodnevni život, a ne samo u blagdane ili jedanput tjedno. A. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)