Program Biskupijskog dana o 25. obljetnici Požeške biskupije 

U subotu, 24. rujna 2022. na poziv biskupa Antuna Škvorčevića u Požegi će se održati Biskupijski dan koji se već tradicionalno organizira na početku svake pastoralne godine prigodom obljetnice uspostave Požeške biskupije. Posebnost ovogodišnjeg Biskupijskog dana je 25. obljetnica uspostave Požeške biskupije i zaključak sinodskog savjetovanja u njegovu značenju za biskupijsko pastoralno djelovanje. U skladu s pozivom biskupa Antuna na Biskupijskom danu okupit će se svi oni koji u požeškoj mjesnoj Crkvi imaju određenu službu ili posebno poslanje: svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi župnih pjevačkih zborova, pjevački zborovi mladih, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te učenici i djelatnici biskupijskih katoličkih škola.

Program predviđa zborovanja spomenutih skupina u različitim požeškim crkvenim prostorima, a sva započinju u 9.30 sati po određenom rasporedu. Svećenici, redovnici i đakoni, sestre redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri okupit će se u Dvorani sv. Terezije nasuprot Katedrale. Program za članove župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, lektore i izvanredne djelitelje svete pričesti održat će se u crkvi Duha Svetoga. Članovi crkvenih udruga, pokreta i molitvenih zajednica okupit će se na zborovanju u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma. Učenici i djelatnici svih biskupijskih katoličkih škola svoj će program imati u prostorima Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije. Članovi župnih pjevačkih zborova okupit će se u crkvi sv. Lovre, gdje će imati i vježbu liturgijskog pjevanja za euharistijsko slavlje u Katedrali. Župni zborovi mladih susrest će se u pastoralnoj dvorani Franjevačkog samostana u Požegi. I oni će između ostalog imati vježbu pjevanja za euharistijsko slavlje u Katedrali, kao i pripravu za nastup pred mladima katoličkih škola u prostorima Odgojno-obrazovnog centra.

Navedenim skupinama bit će na zborovanju prikazan ishod sinodskog savjetovanja o pitanjima koja se na njih odnose. Povjerenici za pojedina pastoralna područja predstavit će potom prijedlog okvirnog plana i programa koji kao odgovor na utvrđeno stanje u sinodskom savjetovanju valja ostvarivati u započetoj pastoralnoj godini.

Središnji dio Biskupijskog dana bit će euharistijsko slavlje koje će u 11.30 sati u požeškoj Katedrali predvoditi biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s drugim biskupima na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem, zadarskim nadbiskupom. U okviru misnog slavlja pojedini pastoralni povjerenici predat će dijecezanskom biskupu prijedloge programa svoga djelovanja u skladu s ishodom sinodskog savjetovanja i njihova dosadašnjeg rada na temelju kojih će biti oblikovane i proglašene odluke Biskupijskog dana, čiji će dokument dijecezanski biskup uručiti svakom nazočnom župniku.