Pozdrav papi Franji

Požega, 24. rujna 2022.

A SUA SANTITÀ
PAPA FRANCESCO
CITTÀ DEL VATICANO

Sveti Oče!

Prigodom 25. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa okupili su se na Biskupijskom danu u Požegi vjernici kojima su povjerene određene službe ili neko poslanje u našoj mjesnoj Crkvi: svećenici i đakoni, redovnici i redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, članovi župnih pjevačkih zborova, pjevački zborovi mladih, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica, animatori mladih te učenici i djelatnici biskupijskih katoličkih škola. Uz požeškoga mjesnog biskupa na programu Biskupijskog dana sudjeluju i određeni članovi Hrvatske biskupske konferencije na čelu s njezinim predsjednikom msgr. Želimirom Puljićem te biskupi iz inozemstva, dajući našem biskupijskom skupu katoličku širinu, i povezujući nas istodobno s nasljednikom sv. Petra, kojega je Krist postavio na čelo zbora apostolskih nasljednika.

Želimo Vašoj Svetosti svesrdno zahvaliti za poticajne očinske riječi koje ste nam uputili svojim Pismom prigodom srebrnog jubileja Požeške biskupije, kao i za čestitku dijecezanskom biskupu Antunu za pedesetu obljetnicu njegova svećeništva i dvadeset i petu obljetnicu biskupstva. Svjedočimo Vašoj Svetosti osobitu sinovsku zahvalnost za poseban Apostolski Blagoslov, koji ste udijelili svim našim pastoralnim programima prigodom spomenute obljetnice Biskupije. Poslušni Vašim poticajima danas smo na Biskupijskom danu razmatrali ishod sinodskog savjetovanja s njegovim značenjem za naše daljnje pastoralno djelovanje te smo na prijedlog pastoralnih povjerenstava naše Biskupije, polazeći od dvadeset petogodišnjeg pastoralnog iskustva s evanđeoskom osjetljivošću donijeli odluke o zauzetijem vršenju našega krsnog poslanja u suvremenom svijetu u duhu sinodskog zajedništva i suodgovornosti. Poslanje u svojoj mjesnoj Crkvi, slijedeći donesene odluke, želimo ostvarivati u čvrstoj povezanosti s Vašom Svetošću, osluškujući Vaše pozive na zajedničko djelovanje i trajno moleći za Vas.

Zahvalni Bogu za Vaše dragocjeno služenje općoj Crkvi, molimo da sva naša nastojanja pratite svojom očinskom molitvom i Apostolskim Blagoslovom. U  sinovskoj odanosti i s dubokim poštovanjem srdačno Vas u Gospodinu pozdravljamo.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup