Biskupijski dan u Požegi o 25. obljetnici Požeške biskupije

O 25-toj obljetnici Požeške biskupije, 24. rujna 2022. održan je u Požegi Biskupijski dan na kojem su se okupili svi oni koji u ovoj mjesnoj Crkvi imaju određenu službu ili posebno poslanje: svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi župnih pjevačkih zborova, pjevački zborovi mladih, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te učenici i djelatnici biskupijskih katoličkih škola.

Zborovanju svećenika, redovnika i redovnica te vjeroučiteljica i odgojiteljica u vjeri predsjedao je biskup Antun u Dvorani sv. Terezije. Uz biskupa Antuna sudjelovala su još osmorica biskupa, među kojima je bio i predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon molitve Trećeg časa biskup Antun započeo je svoj uvodni govor, navodeći posljednje riječi koje je izrekao Isus na kraju Matejeva evanđelja: »Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta«. Zatim je biskup sudionicima programa kazao: »Sve vas radosno i s poštovanjem pozdravljam. Osobit izraz dobrodošlice upućujem preuzvišenim ocima nadbiskupima i biskupima, koji su nam iskazali posebnu čast svojim sudjelovanjem na Biskupijskom danu, posvjedočili zajedništvo domovinske Crkve i dali ovom Danu katoličku širinu. Podsjetio bih! Opunomoćen službom Petrova nasljednika, sv. Ivan Pavao II. papa odredio je u svom Apostolskom pismu Praeclarum evangelizationis opus 5. srpnja 1997. godine da se Isusov nalog preslavnog djela evangelizacije nastavi novom snagom u novoj požeškoj mjesnoj Crkvi. Za tri dana navršit će se 25 godina kako je Požeška biskupija uspostavljena proglasom navedene Papine odluke Božjem narodu i ređenjem njezina biskupa. Tom prigodom okupili su se  danas u Požegi  svi oni koji su na sakramentalni način ili drugim putem primili određenu službu ili poslanje u našoj Biskupiji da bi provjerili koliko je u nama snažan Isusov „Pođite po svem svijetu i učinite mojim učenicima sve narode“. To je, naime, nalog da pođemo i u Hrvatsku, u zapadnu i srednju Slavoniju i ondje neumorno i  zauzeto budemo navjestitelji Riječi – samoga Isusa Krista – raspetoga i uskrslog, da ga slavimo i životom svjedočimo. „Krist danas i uvijeke“ čovjekova je svrha i smisao, ujedno  je svrha i Crkve, smisao i naše Biskupije.«

Zatim je biskup Antun nastavio: »Od 2001. okupljamo se na Biskupijski dan početkom svake nove školske i pastoralne godine o godišnjici uspostave naše Biskupije. Ovogodišnji Biskupijski dan ima veću zahtjevnost nego li dosadašnji, jer traži od nas da svratimo pogled na proteklih 25 godina, da na temelju iskustva svoga pastoralnog djelovanja tijekom navedenog vremena, i polazeći od ishoda sinodskog savjetovanja protekle pastoralne godine utvrdimo jesmo li uzalud trčali, što nam je poduzeti da budemo u skladu s Isusovim „Idite“ i njegovim odgovorima na konkretno stanje našega čovjeka, koji u svoj težini postojanja traga za svjetlom, za smislom, budućnošću, vječnošću. „Čovjek je put Crkve“, podsjetio nas je II. vatikanski sabor i ustvrdio „Radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našeg vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe jesu radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika te nema ničega uistinu ljudskoga a da ne bi našlo odjeka u njihovu srcu“ (GS 1).

Na koji se način kao pastiri, ali i drugi pastoralni djelatnici trebamo ponašati prema onima koji su povjereni našoj brizi, poučio nas je u prošla dva tjedna sv. Augustin svojim Govorima o pastirima u Službi čitanja. Na kraju nas je jučer uvjeravao: „Ali, svi dobri pastiri u jednome su, jedno su. Oni pasu, ali zapravo Krist pase. Ne govore oni, prijatelji Zaručnikovi, svoje riječi, nego se raduju zbog riječi Zaručnikove. Stoga upravo on pase, kad oni pasu. I veli: ‘Ja pasem’ jer je u njima riječ njegova, ljubav je njegova u njima.“ Želimo se, draga braćo svećenici, na Biskupijskom danu obnoviti u toj pastirskoj svijesti, u jedinstvu koje od nas u našoj mjesnoj Crkvi tvori „Veliki Pastir ovaca, Isus Krist“. Postoji samo jedno poslanje koje je jedan Gospodin povjerio svojoj jednoj Crkvi, a svaki od njezinih članova pozvan ga je ostvarivati na različitim razinama svoga životnog stanja, u trajnoj povezanosti sa svima onima koji u različitim službama služe jednom Gospodinu. Nema župnikova, kapelanova, vjeroučiteljeva, ili bilo kojeg drugog poslanja, nego postoji jedno, Isusovo poslanje u jednoj Crkvi, koje se ostvaruje u nama različitima, postalima jedno u svetom krštenju. To na Biskupijskom danu želimo ponovno u vjeri prepoznati, uzajamno se prihvatiti, zajednički surađivati, složno djelovati. Neka Bog blagoslovi sva naša promišljanja na zborovanjima različitih skupina i pomogne da odluke koje ćemo donijeti zauzeto i s oduševljenjem ostvarujemo, svatko na mjestu svoje službe ili poslanja, izgrađujući živi organizam Isusove Crkve, Tijelo njegovo u našoj Požeškoj biskupiji,« kazao je biskup Antun.

Potom je nastupio Karlo Prpić, svećenik Požeške biskupije koji je trideset i tri godine djelatan u afričkoj državi Kamerun u Biskupiji Ngaoundéré. Posvjedočio je kako vidi Crkvu kao misijsku – poslaničku stvarnost i prikazao svoje iskustvo mlade kamerunske mjesne Crkve u živoj svijesti njezinih vjernika o krsnom poslanju koje ostvaruju, te je na svoj način prenio na sudionike Biskupijskog dana oduševljenje kojim oni to čine. Predstavio je materijalnu pomoć koju Požeška biskupija pruža navedenoj mladoj afričkoj Crkvi, izgradnjom župne crkve sv. Petra u Gada-Mabangi i crkve sv. Josipa u Bamyangi, a trenutačnom gradnjom crkve u Berému, kao i opremanjem zgrade biskupijskog Pastoralnog centra, te dostavom misnih intencija koja je jedna od najvažnijih  potpora u uzdržavanju tamošnjih svećenika. Misionar Karlo je još dodao kako nekolicina svećenika i vjernika laika Požeške biskupije daje svoj godišnji doprinos za uzdržavanje bogoslova navedene Biskupije. Nakon toga je Ivica Bošnjak, biskupski delegat za svećeničku trajnu formaciju  na temelju sinodskog savjetovanja progovorio o slici svećenika u  Požeškoj biskupiji koja iz njega proizlazi i predstavio prijedloge odgovora na to stanje. Zatim je povjerenik za osobe posvećenog života u Požeškoj biskupiji fra Tonio Vučemilović prikazao  ishod sinodskog savjetovanja redovnika i redovnica te ono što će Povjerenstvo poduzeti za snažniju ugrađenosti redovnika i redovnica u požešku mjesnu Crkvu. Vjeroučiteljica Tihana Petković je na temelju rezultata sinodskog savjetovanja prikazala kako se ostvaruje vjeroučiteljsko poslanje u Požeškoj biskupiji a Marijan Pavelić, predstojnik Katehetskog ureda dao prijedloge za ono što je moguće poboljšati u njihovu djelovanju.

Župni pastoralni i ekonomski vijećnici, lektori i izvanredni djelitelji pričesti predvođeni upraviteljem Pastoralnog centra Robertom Kupčakom i povjerenicima za pojedino pastoralno područje okupili su se u franjevačkoj crkvi Duha Svetoga te su na temelju pokazatelja sinodskog savjetovanja i iskustva djelovanja povjerenstava tijekom minulih godina promišljali o mogućim prijedlozima plana i programa njihova djelovanja koji valja ostvarivati u sljedećim pastoralnim godinama. Tijekom spomenutog susreta progovorili su Ana Matković (pastoral braka i obitelji); Marijan Pavelić (mediji), Patricija Brdar (pastoral mladih), Dragan Hrgić (ekumenizam i dijalog), Robert Kupčak (liturgijski pastoral), Tomislav Dokoza (pastoral duhovnih zvanja), Mario Večerić (Caritas), fra Kristijan Sinković (bolnički pastoral), Katarina Paulić (pastoral osoba s invaliditetom) i Patrik Alatić (pastoral Roma).

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca susreli su se članovi katoličkih udruga, pokreta i molitvenih zajednica, te su – potaknuti crkvenim dokumentima i riječju Učiteljstva koje im je  izložio Josip Krpeljević, župnik in solidum požeške Župe sv. Terezije Avilske – promišljali o njihovu mjestu u poslanju mjesne Crkve. Svjedočanstvo svoga djelovanja, prednosti povezivanja vjernika u udruge i zajednice, kao i poteškoća s kojima se u svom djelovanju susreće, dala je Mira Ilić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji. Ivica Razumović, dušobrižnik u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sv. Rafael na Strmcu, progovorio je o posebnostima koje povezuje katolički bolnički pastoral i evanđeoski pristup čovjeku.

Učenici i djelatnici pet biskupijskih katoličkih škola svoj su program istovremeno imali u prostorima Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, te su jedni drugima predstavili posebnosti svojih škola i okušali u interaktivnom kvizu znanja i nekim sportskim zabavnim vještinama.

Za vrijeme zborovanja spomenutih skupina svoj su susret, koji je uključivao i vježbu liturgijskog pjevanja, imali članovi župnih pjevačkih zborova u crkvi sv. Lovre, a članovi župnih zborova mladih u pastoralnoj dvorani Franjevačkog samostana u Požegi.

Svi sudionici Biskupijskog dana okupili su se potom u požeškoj Katedrali na središnji događaj – euharistijsko slavlje, koje je predvodio biskup Antun Škvorčević. Nakon homilije pojedini voditelji pastoralnih povjerenstava i drugih tijela Požeške biskupije predali su dijecezanskom biskupu prijedloge Odluka Biskupijskog dana s programom pastoralnog djelovanja, temeljena na sinodskom savjetovanju i njihovu dosadašnjem radu. Biskup Antun je prihvatio i potvrdio Odluke te su one nakon svete pričesti uručene svakom župniku, kako bi ih on u nedjelju, 25. rujna, proglasio vjernicima u župnoj crkvi na svim svetim misama i nastojao odjelotvoriti s članovima župnih pastoralnih vijeća.