Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael, arkanđeli

Marco D’Oggiono: Pobjeda arkanđela nad Luciferom, 16. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sveti Mihael, Gabrijel i Rafael, arkanđeli
Blagdan

Čitanja: Dn 7, 9-10. 13-14 ili Otk 12, 7-12a; Ps 137, 1-2a. 2bc-3. 4-5; Iv 1, 47-51.

Titular: Dubočac, Stara Gradiška, Stražeman, Bolnica »sv. Rafael « Strmac – sv. Mihael, Gabrijel i Rafael, arkanđeli – svetkovina.


Evanđelje dana (Iv 1, 47-51)

“Gledat ćete anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.”

U ono vrijeme: Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: »Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!« Kaže mu Natanael: »Odakle me poznaješ?« Odgovori mu Isus: »Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom.« Nato će mu Natanael: »Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!« Odgovori mu Isus: »Stoga što ti rekoh: ‘Vidjeh te pod smokvom’, vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!« I nadoda: »Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.«


Razmišljanje

Arkanđeo je onaj koji je veći od anđela. Ime Mihael znači – Tko je kao Bog!, Gabrijel – Bog je moja snaga!, a Rafael – Bog ozdravlja! Danas, na svetkovinu vođa anđeoskih četa molimo Boga za sve one koji nas, poput anđela ovdje na zemlju, čuvaju da ne padnemo, brane od napasti i pomažu nam da ne prekinemo odnos s Bogom. U današnjem Evanđelju vidimo kako su iskrenost i životna dosljednost pomogle Natanaelu prepoznati u Isusu Sina Božjega. Morao je to biti pobožan čovjek što se može zaključiti iz njegova boravka pod smokvom; to je, u ono vrijeme u Izraelu, bilo mjesto gdje se čitalo i proučavalo Zakon. Isus suočava Natanaela s pitanjem koje je i za nas danas aktualno: hoćemo li povjerovati u Isusa tek onda kada vidimo nadnaravne znakove? Nismo li ponekad slijepi za velike znakove i čudesa koje nam Bog svakodnevno daje preko stvorenja, preko bližnjih i dragih nam osoba, obiteljske sloge, radosti, nade i mira koje nam ne mogu oduzeti ni problemi, ni sukobi svakodnevnoga života? Moći vjerovati, iskreno i predano, jest najveće čudo koje nam Bog daje. To je poput otvaranja Rajskih Vrata. A. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)