Biskup primio gradonačelnicu Novske

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 5. listopada 2022. Mariju Kušmiš, gradonačelnicu Grada Novske. Na susretu je sudjelovao Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole te Krunoslav Juraković, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj. Biskup je i ovom prigodom čestitao gradonačelnici na povjerenju koje su joj iskazali građani, birajući je nedavno na navedenu službu, nakon odlaska Marina Piletića na mjesto ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Poželio joj je Božji blagoslov u služenju općem dobru žitelja Novske.

U razgovoru biskup i gradonačelnica razmotrili su nekoliko pitanja vezanih za suradnju između grada Novske i Biskupije, napose na području odgoja i obrazovanja. Ona se očituje i na taj način da Katolička škola u Novskoj djeluje u prostorima Grada a gradski Dječji vrtić u prostorima Župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj. Sugovornici su se zauzeli da se ta suradnja nastavi i u budućnosti.

Gradonačelnica Kušmiš sudjelovala je u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi na konferenciji održanoj prigodom početka ostvarivanja projekta „Ready-STEM-Grow“, čiji je nositelj Požeška biskupija. Projekt ima za cilj jačanje kompetencija učitelja i učenika u katoličkim osnovnim školama u Požegi, Virovitici i Novskoj u STEM području kroz provođenje stručnih radionica, uz podršku partnera iz Norveške te stvaranje tri specijalizirane STEM učionice i opremanje školskih prostora STEM opremom. Vrijednost projekta je 7.340.276,41 kuna (974.739,58 eura), a provodit će se 18 mjeseci u navedenim katoličkim školama. Uz početne ideje proizašle iz spomenutih škola, projekt je osmislila i izradila Razvojna agencija Grada Novske – NORA, koja je ujedno suradnik i partner na projektu.