Petak dvadeset i osmog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Ef 1, 11-14; Ps 32, 1-2. 4-5. 12-13; Lk 12, 1-7.

Klanjanje: Skenderovci.


Evanđelje dana (Lk 12, 1-7)

“I vlasi su vam na glavi sve izbrojene.”

U ono vrijeme: Kad se skupilo mnoštvo, tisuće i tisuće, te su jedni druge gazili, poče Isus govoriti najprije svojim učenicima:
»Čuvajte se kvasca farizejskoga,
to jest licemjerja.
Ništa nije skriveno
što se neće otkriti
ni tajno što se neće saznati.
Naprotiv, sve što u tami rekoste,
na svjetlu će se čuti;
i što ste po skrovištima u uho šaptali,
propovijedat će se po krovovima.«
»A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Da, velim vam, njega se bojte! Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca!«


Razmišljanje

Sabralo se mnoštvo. Često se to zbivalo oko Isusa, ali danas Luka kaže: došle su tisuće i tisuće, još nikad nije tako bilo. Bilo ih je toliko da su zauzeli svako mjesto i gazili jedni po drugima, posvuda gužva. Vjerujem da se nitko nije bunio, jer svi su željeli čuti i vidjeti Isusa. Bilo je to bratsko „gaženje po nogama“ i vladala je tišina – jer počet će Učiteljeva Riječ, pouka. Tisuće glava i još dvostruko toliko očiju gledaju u jednom smjeru: prema Isusu koji vidi ne samo njihove glave već i srca, dubine duše. Mir vlada. Isus je tu. I počeo je poučavati glasno i jasno: čuvajte se licemjerja, pazite da ne budete dvostruka lica, misli i riječi. Ne dopustite da ste u sebi jedno, a drugo pred bližnjima, budite sjedinjeni u sebi. Čuvati se licemjerja, pustiti da u našem životu skupa rastu zdrave misli, riječi i djela. Tražimo ravnotežu koja postaje svjedočanstvo našega života. Budimo čovjek na kojega se bližnji može uvijek osloniti s velikom sigurnošću i da ono što govorimo ima uporište u Istini; da ono što radimo uvijek donosi dobar plod. Istina me čini čovjekom. Živimo tako da naša djela budu svijetla. Pošten čovjek ništa ne skriva, ništa ne krije, jer želi biti u Božjoj istini. Svakoga otkrivaju njegova djela i njegove riječi. Činimo i živimo tako da se ne stidimo svojih postupaka. Kad poštujemo Boga i njegove zapovijedi, nemamo se čega bojati i bit će nam stran svaki strah od drugih ljudi. Ne bojmo se ljudi kad živimo u istini i slobodi. Ova slika s vrapcima mi je oduvijek simpatična i draga, s malim vrapčićima koje Bog ne zaboravlja i ne napušta. Oni slobodno lete i pjevaju svome Bogu. A mi, Božja djeca, budimo ponosni što smo Bogu vrijedni i hodimo Njegovim putem istine, ljubavi i dobrote koji nas čini sretnima. Radosno lice, obučeno u istinu i pouzdanje u Boga, čini nas slobodnima i radosnima. Dišimo Božju slobodu svaki dan iznova. I. J.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)