Dodijeljeno 100 stipendija Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima

U subotu, 15. listopada 2022. godine nakon svečanog euharistijskog slavlja svetkovine sv. Terezije Avilske u požeškoj Katedrali,  učenici i studenti koji će u školskoj i akademskoj godini 2022./2023. primati stipendiju Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima, okupili su se sa svojim roditeljima u Dvorani sv. Terezije.

U svom pozdravu biskup Antun Škvorčević rekao je kako mu je drago što se mi ljudi susrećemo, čujemo i vidimo, pristupajući jedni drugima s pozitivnim osjećajima plemenitosti, dobrote i ljubavi. Naša usmjerenost jednih prema drugima ostvaruje zajedništvo u kojem se potvrđuje naša ljudska veličina i dostojanstvo, napose kad je u to događanje uključen Bog. Ustvrdio je da je to jedna od sastavnica današnje svetkovine sv. Terezije Avilske, koja je svojom cjelovitom usmjerenošću na Boga ostvarila smisao, puninu i dubinu svoga postojanja. Dodao je da se raduje životnom uspjehu mladih ljudi. Produbljujući govor o tome što bi to zapravo bio životni uspjeh, kazao je kako s obzirom na to ne postoji neka jedinstvena i jednoznačna formula, ali je sigurno da se naš pravi napredak događa iznutra u našim srcima i savjestima. Stoga nam uvijek valja biti na oprezu da nam nutrina ne bude okrenuta prema mraku, sebičnosti i pokvarenosti te nam život skonča u gubitništvu. Naglasio je kako je Požeška biskupija, koja ove godine slavi 25. obljetnicu svoga utemeljenja, kroz sve vrijeme svoga postojanja nastojala služiti Bogu tako da svjedoči svoju okrenutost prema čovjeku, napose prema mladim ljudima, i to tako da određeni dio svojih materijalnih sredstava namijeni i za njih, dodjeljujući im stipendije. Naime, istaknuo je biskup, tim putem među nama se događa dinamizam Božje ljubavi, koji je više od razmjene materijalnih dobara i nadilazi pitanje oskudice, pomažući nam da u obitelji, školi i Crkvi živimo duhovno bogatstvo. Ako vlastito postojanje svedemo na materijalnu razinu, samo ćemo kukati što nemamo dovoljno dobara i ostati duhovno siromašni, upozorio je biskup. Istaknuo je kako se raduje mladima koji su Božja mogućnost u navedenim dimenzijama, te je poželio da stipendiju koju će primati ove školske i akademske godine dožive ne kao nešto ponižavajuće, nego kao nešto lijepo, čime im Biskupija kako Bog računa s njima. Zahvalio je Caritasu Požeške biskupije, koji je logistički pripravio sve što je potrebno da Zaklada može dodijeliti stipendije, rekavši da će mu biti drag ponovni susret s njima u nekoj novoj prigodi, napose na početku korizme iduće godine.

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa Mario Večerić i tajnica Katarina Paulić upoznali su nazočne učenike i studente s određenim pojedinostima, nakon čega je uslijedilo potpisivanje  ugovora o 100 stipendija Požeške biskupije u ukupnom iznosu oko 600.000,00 kuna. Osim toga Biskupija je odobrila pedesetak daljnjih stipendija učenicima svojih katoličkih škola, učenicima u Kolegiju i studentima u svom Domu sv. Antuna u Zagrebu.