Požeškoj biskupiji vraćene matične knjige oduzete u vrijeme komunističke vladavine

U Dvorani sv. Lovre Biskupskog ordinarijata u Požegi, 21. listopada 2022. ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek zajedno s biskupom Antunom Škvorčevićem prisustvovala je potpisivanju dokumenata o povratu crkvenih matičnih knjiga oduzetih za vrijeme komunističke vladavine, koje su se nalazile u pet državnih arhiva. Primopredaja je organizirana prema odredbi Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture članak 13. točka 5. a u skladu s provedbenim Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga, potpisanog između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije 2005. godine. Uz sudjelovanje državnog tajnika Ivice Poljička, ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Dinka Čuture, ravnateljice Državnog arhiva u Bjelovaru Martine Krivić Lekić, ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku Dražena Kušena, ravnatelja Državnog arhiva u Slavonskom Brodu Ivana Medveda, ravnateljice Državnog arhiva u Sisku Nele Kušanić, biskup Antun je nakon potpisa Zapisnika preuzeo knjige, koje su smještene u Povijesni arhiv Požeške biskupije.

U prigodnoj riječi biskup Antun je podsjetio kako je u vrijeme komunističke vladavine Crkvi oduzet određeni broj matičnih i drugih knjiga te da je pedeset godina nakon toga, 1996. godine potpisan Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, kojim su dvije strane utvrdile da su one vlasništvo Crkve i da će biti vraćene pojedinim biskupijama na čijem se području nalaze župe i druge pravne osobe čiji su one vlasnici. Istaknuo je kako je u tom smislu 2005. potpisan i Sporazum o provedbi povrata s naznačenom procedurom prema kojoj treba postupiti i da ju je Požeška biskupija već sljedeće godine ispunila. Biskup je spomenuo kako je 2020. godine vraćeno 241 knjiga koje su bile u Matičnim uredima pod nadležnošću Ministarstva pravosuđa i uprave, a danas se vraća 651 knjiga iz državnih arhiva pod nadležnošću Ministarstva kulture i medija, te ukupan broj vraćenih knjiga Požeškoj biskupiji iznosi 892. Kazao je da je to učinjeno po prastarom latinskom pravnom i moralnom načelu „res clamat ad dominum“ – „stvar doziva (traži) vlasnika“ a ostvareno po duhovnom načelu sv. Terezije Avilske da se „sve postiže strpljivošću“. Zahvalio je ministrici i njezinim suradnicima na trudu koji su uložili u pripravi povrata spomenutih knjiga, napose djelatnicima državnih arhiva. Spomenuo je još kako se očekuje da biskupije uz povrat matičnih knjiga, prime i njihov digitalni snimak, kako to određuje Sporazum i da se zajedničkim nastojanjem obnove knjige koje su u lošem stanju.

Ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je biskupu Antunu i Požeškoj biskupiji za upornost u nastojanju oko povrata oduzetih crkvenih knjiga. Istaknula kako je posebno povjerenstvo Ministarstva kulture i medija provjerilo jesu li uvjeti koje ima Požeška biskupija prikladni za njihov smještaj. Pohvalila je Požešku biskupiju što se pobrinula da ti uvjeti budu primjerni, te se crkvene knjige smjeste onamo gdje i pripadaju i tako ispravi nanesena nepravda prema Katoličkoj Crkvi u vrijeme komunističke vladavine. Biskup Antun i ministrica Obuljen Koržinek sa suradnicima razgovarali su o nekim pitanjima suradnje između Ministarstva i Požeške biskupije na određenim kulturnim projektima, dok su se ravnatelji državnih arhiva zadržali na kratkom druženju u prostorima Biskupskog ordinarijata. Biskup je darovao ministrici grafiku Krista u grobu akademika Đure Sedera, izrađenu prigodom 25. obljetnice Požeške biskupije te monografiju „Požeška katedrala“, koja je u izdanju Požeške biskupije, Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu i ArTresora u Zagreba tiskana spomenutom prigodom. Ministrica je pak darovala biskupu knjigu „Vječne vode: život i ljepota – hrvatski udio u europskoj baštini“