Proslava Svjetskog misijskog dana

Poštovana i draga braćo svećenici!

U nedjelju 23. listopada 2022. slavimo Svjetski misijski dan. U prilogu vam dostavljamo poruku pape Franje za navedenu prigodu pod naslovom Bit ćete mi svjedoci (Dj 1,8). Papine misli valja ugraditi u kateheze i homiliju na Misijsku nedjelju te se poslužiti i liturgijsko-katehetskom građom koju će svaka župa primiti od Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela iz Zagreba. Središnje euharistijsko slavlje u župi može se navedene nedjelje slaviti po obrascu »Za evangelizaciju naroda« (Rimski misal, str. 717), a biblijska čitanja uzeti od 30. nedjelje kroz godinu. Župnici će potaknuti vjernike da u redovitoj milostinji velikodušno daruju svoj prilog za misijske potrebe, a prikupljene će priloge što prije dostaviti biskupijskom Ekonomatu.

Misijska nedjelja prigoda je podsjetiti vjernike na važnost misija u Crkvi te među ostalim spomenuti da naš svećenik Karlo Prpić trideset i tri godine djeluje u afričkoj biskupiji Ngauondéré u Kamerunu kao i da Požeška biskupija pomaže svećenike navedene biskupije misnim intencijama te podupirući druge projekte (izgradnjom župne crkve sv. Petra u Gada-Mabangi i crkve sv. Josipa u Bamyangi, a trenutačno gradnjom crkve u Berému i opremanjem zgrade biskupijskog Pastoralnog centra), svjedočeći i na taj način svoju povezanost s općom Crkvom. Pozivam vjernike da njegovo misijsko služenje prate svojom molitvom i žrtvom.

Dopisom Biskupskog ordinarijata u Požegi broj 1416/2022. od 28. rujna ove godine, određeno je da ćemo se na Misijsku nedjelju „spomenuti i sv. Ivana Pavla II., čiji blagdan nije moguće slaviti prethodnoga dana s većim brojem vjernika“.  Prigoda je to da zahvalimo Bogu za služenje svetoga Pape koji je kao nasljednik svetoga Petra na čelu sveopće Crkve bio izvanredan misionar riječju i djelom, obilazeće mnoge zemlje i narode donoseći im Radosnu vijest spasenja. Zahvalit ćemo mu i za sve što je učinio za hrvatski narod, napose što je utemeljio Požešku biskupiju, za ono što smo kao mjesna Crkva tijekom 25. godina primili te je povjeriti njegovu zagovoru. Kako je naznačeno, na svršetku svete pričesti otpjevat ćemo himan „Tebe Boga hvalimo“ i zaključiti ga molitvom za Požešku biskupije.

Bog, izvor svakog dobra, neka obilno uzvrati svima koji mole i velikodušno pridonose za misijsko djelo Crkve.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 10. listopada 2022.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup