Misionar Karlo Prpić otputovao u Afriku

Nakon dvomjesečnog boravka u domovini, svećenik Požeške biskupije Karlo Prpić, misionar u afričkoj državi Kamerun minulih dana vratio se u Biskupiju Ngaoundéré gdje djeluje već 33 godine. Neposredno prije odlaska iz Hrvatske u Biskupskom domu u Požegi primio ga je biskup Antun Škvorčević. U razgovoru o programima ovogodišnje Misijske nedjelje osvrnuli su se i na projekte biskupije Ngaoundéré čije je ostvarenje pomogla Požeška biskupija kao i na one koji su još u tijeku.

Suradnja Požeške biskupije i Biskupije Ngaoundéré započela je na duhovnom i materijalnom planu 2003. godine. Ostvarena je izgradnja župne crkve sv. Josipa u lučkom naselju u Bamyangi i sv. Petra u Gada-Mabangi, čiju je gradnju u cijelosti financirala Požeška biskupija. U ime Emmanuela Abba, biskupa svoje afričke biskupije, misionar Prpić zahvalio je biskupu Antunu i za pomoć u izgradnji kapele u župi Vagdjom prije dvije godine te za započetu gradnju župne crkve u Berému, koju će Požeška biskupija nastaviti financirati. Također je zahvalio za pomoć u izgradnji Biskupijskog pastoralnog centra pored zgrade sjedišta Biskupije, gdje je uređeno 40 soba te prostori za susrete, seminare, simpozije i predavanja. Osim toga, Požeška biskupija stipendirala je nekoliko bogoslova tijekom njihova studija sve do svećeničkog ređenja. Nekoliko pak svećenika Požeške biskupije daju redovito svoj novčani doprinos za sjemeništarce navedene Biskupije. Još je misionar Karlo spomenuo biskupu Antunu kako Požeška biskupija slanjem misnih intencija pomaže tamošnjim svećenicima da mogu preživjeti. Iskazao je radost što je od ove godine pomoć u misnim nakanama Požeška biskupija proširila i na susjednu biskupiju Yagoua, koja se nalazi na rubovima Sahare, izrazito skromnih mogućnosti.

Za primljene misne nakane već je nekoliko puta zahvalio biskup Ngaoundéré Emmanuel Abbo, a nedavno je biskup Antun primio pismo zahvale i od biskupa Barthélemy Yaoude iz biskupije Yagoua u kojem on među ostalim navodi: »U ime svećenika i svoje osobno ime neizmjerno Vam zahvaljujem za misne nakane koje smo primili, milosni dar ostvaren posredovanjem Vašeg misionara Karla Prpića, koji poznaje našu situaciju na sjeveru Kameruna. Smatram, naime, svojom dužnošću tražiti pomoć za svoje svećenike, te Vam se obraćam molbom da nam i dalje nastavite pomagati kroz misne intencije. Mi uzvraćamo molitvom za Vas, te Vaše biskupsko služenje povjeravamo presvetoj Bogorodici, u nadi da ćete pozitivno odgovoriti na našu molbu«, zaključio je biskup Barthélemy.

Razumijevanjem svojih svećenika i velikodušnošću vjernika Požeška biskupija može pomagati spomenute afričke Crkve misnim nakanama i na druge načine, te su svi oni bili uključeni u zahvalu koju je Požeška biskupija uputila Bogu na Misijsku nedjelju za 25 godina svoga postojanja.