Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Osijeku

U zgradi Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, 24. listopada 2022. pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa metropolita Đure Hranića, održana je 55. Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Na sjednici su sudjelovali požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić te nadbiskup metropolit u miru Marin Srakić. Uz biskupe sjednici je nazočio i kancelar Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu Drago Marković.

Nakon molitve, nadbiskup Hranić je pozdravio sve nazočne, izrazivši čestitku biskupu Antunu Škvorčeviću u prigodi 25. obljetnice njegove biskupske službe, kao i 25. obljetnici ustanovljenja Požeške biskupije. Nadbiskup je osobitu dobrodošlicu uputio srijemskim biskupima napominjući da se 55. skupština biskupa odvija u danima priprave za slavlje zaštitnika Srijemske biskupije, sv. Dimitrija, đakona i mučenika, na čiju će se svetkovinu i biskupi Đakovačko-osječke metropolije pridružiti misnom slavlju u katedrali u Srijemskoj Mitrovici. U pozdravnoj riječi nadbiskup je ukazao i na znakovitost održavanja skupštine u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku, svraćajući pozornost na značenje grada Osijeka kao susjedišta nadbiskupije te na mogućnosti koje za pastoralni rad u gradu Osijeku i cijeloj osječkoj regiji pruža ustanova Vikarijata.

U radnom dijelu skupštine biskupi su se osvrnuli na aktualne crkvene i društvene prilike na području Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Ponovno su dotaknuli pitanje demografskoga stanja u ovom dijelu Republike Hrvatske, gledajući objavljene podatke protekloga popisa stanovništva, promišljajući na poseban način i o specifičnim  prilikama i položaju katoličkih vjernika na području Srijemske biskupije u Republici Srbiji. S obzirom na aktualne prilike ekumenskih odnosa, biskupi su istaknuli važnost komunikacije i dijaloga s predstavnicima kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica, na poseban način s pastirima i vjernicima Srpske pravoslavne Crkve, s istinskom željom da zajednički susreti, dijalog i suradnja pomognu u zacjeljivanju rana izazvanih ratnim stradanjima, te u istinskom kršćanskom duhu pridonesu nadilaženju nepovjerenja i udaljavanja, svjesni da nas na korake dijaloga i zajedništva potiče, štoviše i obvezuje jedno Kristovo Evanđelje.

S obzirom da će od 1. siječnja 2023. u Republici Hrvatskoj službena valuta biti Euro, biskupi su u drugom dijelu sjednice, na tragu zaključaka nedavnoga plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, razmotrili i određena ekonomska pitanja povezana s usklađivanjem crkvenih priloga i pristojbi na području biskupijâ Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.