Biskup Antun sudjelovao na ekumenskom bogoslužju prigodom Dana Reformacije

U evangeličkoj crkvi u Bjeliševcu nedaleko Požege prigodom Dana Reformacije održano je 29. listopada 2022. bogoslužje na kojem su sudjelovali domaći vjernici evangelici, većinom Česi, predvođeni biskupom Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj Petérom Szenom, nekoliko pastora i župnikom Darkom Turšićem. Na bogoslužju je bio nazočan i požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Biskupske komisije HBK za ekumenizam te određeni broj katoličkih vjernika. Na početku slavlja župnik Turšić pozdravio je biskupe i druge sudionike bogoslužja, zahvalivši posebno onima koji su došli iz Baranje da bi zajedno s vjernicima evangeličke Župe u Bjeliševcu proslavili Dan reformacije.

Pošavši od tvrdnje apostola Pavla o uskrsnuću od mrtvih u Poslanici Korinćanima, biskup Szen je u propovijedi kazao kako se čovjek napreže oko onoga što mu je potrebno, ali ne može vidjeti ono što je bitno. Pohvalio je sudionike bogoslužja što su danas krenuli u Bjeliševac, unatoč brojnim poteškoćama i što nisu odustali od puta. Istaknuo je kako i danas na 505. godinu Reformacije prepoznajemo mogućnost spasenja, oprosta grijeha, Kristovu milost. O njoj govori i naviještena riječ Božja u kojoj piše da vjera ništa ne vrijedi ako ne vjerujemo u uskrsnuće, da je Isus pobijedio smrt. Unatoč svim životnim uspjesima i neuspjesima, na kraju će nam ostati samo naša vjera, rekao je biskup Szen. Kazao je kako bi 505 godina nakon reformacije mogao netko reći da se ništa nije promijenilo, ali ipak jest, o čem svjedoči Božja milost po kojoj smo se i danas okupili i nismo ograničeni svojom pripadnošću različitim nacijama, jer nas Božja riječ drži sve zajedno. Ona nas upućuje na vjeru u vječni život kad apostol Pavao kaže „ako nema uskrsnuća, uzalud je propovijedanje naše i vjera naša“. Biskup Szen je potaknuo okupljene vjernike da Boga prepoznaju u svima koji ih okružuju, pa i u svojim neprijateljima. On nam Isusovom smrću na križu daje snagu i jača nas u svim našim nevoljama. Izrazio je posebnu radost što se bogoslužju pridružio biskup Škvorčević, izrazio mu zahvalnost za taj čin očitovanja vjerničke blizine te ga je zamolio da uputi nazočnima svoju riječ.

Biskup Antun je uzvratio pozdravom biskupu Szenu, pastorima i svim drugima sudionicima bogoslužja te im je čestitao Dan Reformacije. Ustvrdio je kako mu je ova crkva ostala u dragom sjećanju jer ga je prije određenog vremena prigodom kanonske vizitacije Župe Kutjevo ovdje primio biskup Endre Langh s vjernicima bjeliševačke Župe. Kazao je da se zajedno sa svima nazočnima želi u ovoj prigodi podsjetiti kako je Isus osnovao samo jednu Crkvu. Jedinstvo je izvorna stvarnost našeg postojanja, te u nama postoji određena nostalgija za jedinstvom svega postojećeg, koje je Bog uspostavio stvaranjem, a onda su ga sebičnost i zloća rastočili, unijeli podijeljenost. Istaknuo je posebno značenje činjenice da je Isus pred svoju smrt razgovarao s učenicima o jedinstvu, molio da svi budu jedno i da je ta želja sastavni dio njegove oporuke koju kao kršćani trebamo izvršavati. Podsjetio je kako II. vatikanski sabor, slijedeći riječ sv. Pavla, tumači da svi kršćani već jesu jedno po vjeri u jednoga Boga i Oca sviju, u jednoga Gospodina Isusa, u jednoga Duha Svetoga, po jednom krstu po kojem nas je u jedno Tijelo ujedinila Isusova ljubav s križa i da to nevidljivo jedinstvo trebamo vidljivo očitovati. Biskup je kazao kako iskustveno znamo da nismo jedno u sebi samima kad živimo sebičnost i kako ona unosi podjele među ljudima u obitelji, društvu i Crkvi. Isus nas i danas uvjerava da postajemo jedno kad mu vjerujemo, prihvaćamo njegovu riječ i živimo po njoj. Svjestan da Bog u Isusu Kristu nije išao protiv nas, nego za nas i to do kraja, do u smrt na križu, istinski kršćanski vjernik ne može biti protiv drugoga, najmanje protiv onoga koji zajedno s njime vjeruje u jednoga Gospodina, kazao je biskup Antun. Istaknuo je nazočnima da zajedno s njima želi danas ispovjediti vjeru u taj Božji „za nas“ i moliti da nam Isus Krist snagom svoga Duha pomogne da i mi budemo jedni za druge, kako bi svijet prepoznao da smo njegovi učenici i uzvjerovao. Još je dodao da je Isus jedinstvo svojih učenika povezao s ljubavlju, moleći Oca da kao što je njegova ljubav u njemu, ona tako bude i u njegovim učenicima. Ljubav je uvijek za drugoga, u njoj je prisutan Bog, jer on je ljubav. Potrebno je dopustiti joj da djeluje u nama te se Crkva očituje kao zajedništvo na sliku Presvetog Trojstva, kako nam je posvjedočena u Svetom pismu, zaključio je biskup Antun.

Nakon bogoslužja sudionici su se uputili u Društveni dom u Bjeliševcu gdje je upriličen domjenak.