Čestitka novom beogradskom nadbiskupu

Papa Franjo imenovao je 5. studenog 2022.  dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa Lászlóa Németa, za novog beogradskog nadbiskupa. Tom prigodom požeški biskup Antun Škvorčević uputio mu je sljedeću čestitku:

»Vaše imenovanje za beogradskog nadbiskupa duboko me obradovalo. Od srca Vam i bratski čestitam na povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo, povjeravajući Vam navedenu časnu i odgovornu službu. Vaša vjernost Crkvi, poznavanje stanja u Srbiji i svijetu, zauzetost kojom ste do sada služili Božjem narodu u Zrenjaninskoj biskupiji te kao predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, kao i u drugim brojnim službama, zalog je Vašeg uspješnog vršenja poslanja koje Vam je povjereno.

Uvjeren sam da će se povezanost Požeške biskupije s Vama nastaviti sada na nov način. Nije beznačajno što nas povezuje prvi nadbiskup obnovljene Beogradske nadbiskupije mons. Rafael Rodić, podrijetlom iz požeškoga kraja, koji je kao nadbiskup proživio više godina u požeškom franjevačkom samostanu nego u Beogradu te mu je i grob na požeškom groblju sv. Ilije. No, Vaša spremnost kojom ste se odazivali na naše pozive i sudjelovanje na različitim događajima Požeške biskupije, među ostalim i Vaš dolazak proteklog mjeseca kolovoza na proslavu njezine 25. obljetnice postojanja u Voćinu, bilo je posebno očitovanje Vaše blizine našoj mjesnoj Crkvi, te Vam i ovom prigodom za sve od srca zahvaljujem.

Radujem se Vašoj novoj službi i još snažnijem zajedništvu beogradskog nadbiskupa s hrvatskim biskupima te suradnji dviju biskupskih konferencija, koja ima nemalo značenje za Hrvate katolike i u Republici Srbiji.  Udijelio Vam Gospodin mudrost i snagu da u složenim prilikama srpskog društva možete izvršiti svoje pastirsko poslanje za dobro svih vjernika, te promicanjem ekumenskog duha otvorite nove mogućnosti razumijevanja i suradnje između Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, pomažući na taj način i ekumenska nastojanja hrvatskih biskupa.

U zajedništvu molitve i bratske odanosti srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam«, zaključio je biskup Antun.