Šesti Svjetski dan siromaha

Poštovana i draga braćo svećenici!

Na 33. nedjelju kroz godinu, 13. studenog ove godine Šesti je Svjetski dan siromaha. Tom prigodom papa Franjo je uputio Poruku pod naslovom „Isus Krist radi vas posta siromašan“ (usp. 2 Kor 8,9), koju vam dostavljamo u prilogu. Pozivam sve svećenike da misli i poticaje iz Papine Poruke ugrade u homiliju i Molitvu vjernih na svetim misama navedene nedjelje, te da po njima oblikuju prigodne katehetske programe, napose u pripravi kandidata za prvu pričest i potvrdu.

Spomenuta nedjelja dan je kada se kao vjernici želimo udružiti u plemenitim osjećajima, molitvi i dobrim djelima prema siromasima te na taj način posvjedočiti vjeru u Isusa Krista koji se poistovjetio sa siromašnima ustvrdivši: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40). Očitovat ćemo pažnju siromašnim osobama tako da ih posjetimo ili organiziramo susrete s njima i darivanje. Članovi župnih pastoralnih vijeća, napose Odbora za karitativnu djelatnost, pronaći će mogućnost da primjereno župnim okolnostima prigodom Dana siromaha poduzmu konkretne korake u svjedočenju kršćanske ljubavi. Projekt Caritasa Požeške biskupije pod nazivom „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ iz sredstava Europske unije tijekom jedne godine osigurava hranu i druge potrepštine siromašnima u Požeškoj biskupiji. Prilika je to da u svakoj našoj župi zauzetije povedemo brigu o siromašnima te im osiguramo najpotrebnija sredstva za život, popraćeno s iskazima naše ljudske blizine, razumijevanja i poštovanja.

Zahvaljujem svim župnicima i suradnicima, posebno voditeljima karitativnih župnih skupina za sve što će učiniti u svojim župama za siromašne osobe, te na sve zazivam Božji blagoslov.

Uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

Požega, 4. studenoga 2022.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup