Sv. Nikola Tavelić, prezbiter i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Nikola Tavelić, prezbiter i mučenik
Spomendan

Čitanja: Otk 1, 1-4; 2, 1-5a; Ps 1, 1-2. 3. 4 i 6; Lk 18, 35-43.

Obljetnica posvete crkve: Slatina – bl. Ivan Merz.


Evanđelje dana (Lk 18, 35-43)

“Što hoćeš da ti učinim? Gospodine, da progledam.”

Kad se Isus približavao Jerihonu, neki slijepac sjedio kraj puta i prosio. Čuvši gdje mnoštvo prolazi, raspitivao se što je to. Rekoše mu: »Isus Nazarećanin prolazi.« Tada povika: »Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se.« Oni ga sprijeda ušutkivali, ali on je još jače vikao: »Sine Davidov, smiluj mi se!«
Isus se zaustavi i zapovjedi da ga dovedu k njemu. Kad se on približi, upita ga: »Što hoćeš da ti učinim?« A on će: »Gospodine, da progledam.« Isus će mu: »Progledaj! Vjera te tvoja spasila.« I umah progleda i uputi se za njim slaveći Boga. I sav narod koji to vidje dade hvalu Bogu.


Razmišljanje

Slijepac koji uz put prosi raspituje se tko to prolazi. Žudio je za normalnim životom koji bi mu pružio vid. Isus sve koji Ga traže, koji zamjećuju Njegov prolazak kroz vrijeme, zove kao i ovog slijepca i pita: Što hoćeš da ti učinim? (Lk 18, 41) Ovaj slijepac zadobio je vid koji je želio, za koji je molio: Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se! (Lk 18,39b) Kad je jednom zadobio vid – uputi se za njim slaveći Boga. (Lk 18, 43) Njegova je vjera potakla sve one oko njega, koji su to gledali, da dadnu hvalu Bogu. Isus čuje i naše vapaje, zna i naše potrebe. On traži od nas da prije povjerujemo, da molimo s vjerom i pouzdanjem, tek tada ću snažno iskusiti Božje djelovanje. Gospodine, umnoži moju vjeru! M. Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)