Petak trideset i trećeg tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Otk 10, 8-11; Ps 118, 14. 24. 72. 103. 111. 131; Lk 19, 45-48 ili spomendana Dj 28, 11-16. 30-31; Ps 97, 1. 2-3ab. 3cd-4. 5-6; Mt 14, 22-33.


Evanđelje dana (Lk 19, 45-48)

“Od Doma Božjega načiniste pećinu razbojničku.”

U ono vrijeme: Uđe Isus u Hram i poče izgoniti prodavače. Kaže im: »Pisano je: Dom moj bit će Dom molitve, a vi od njega načiniste pećinu razbojničku!«
I danomice naučavaše u Hramu.
A glavari su svećenički i pismoznanci tražili kako da ga pogube, a tako i prvaci narodni, ali nikako naći što da učine jer je sav narod visio o njegovoj riječi.


Razmišljanje

Bikovi, janjad i golubovi nisu se morali prodavati na Svetom Mjestu. Mogli su ih prodavati i izvan tog prostora. Zašto? Zato da se istakne sakralna dimenzija Hrama. Neka Dom Božji bude Dom molitve i mjesto gdje molitelj može pripremiti svoje srce. Ponajprije važna je svijest pred Kim stojimo u molitvi. Kao drugo, naš Bog je osobni Bog, Osoba. I kao treće, taj Bog me u Svome neizmjernom milosrđu sluša. Ujedno, ta molitva mora biti molitva srca, a to znači ponizna i u duhu pomirenja s Bogom i drugim čovjekom. Teško se ispravno moliti ako smo u smrtnom grijehu pred Bogom i drugim čovjekom. Ipak, moglo je biti da, iako u smrtnom grijehu, dobili smo milost obraćanja i želju za obraćenjem i pomirenjem s Bogom. Teško se moliti ako smo posvađani s našom braćom ili pak molimo s lošom nakanom ili zlom voljom. Prava molitva nije trgovina, nego spremnost prihvatiti volju Božju. Prava molitva zahtijeva odgovarajuće vanjsko ozračje: tišinu i sabranost. Trgovanje životinjama i mnoštvo štandova u Jeruzalemskom hramu nisu stvarali molitveno ozračje. Molimo Gospodina za dar molitve srcem, za dar nutarnje molitve. B. W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)