Susret biskupa Antuna i muftije Hasanovića

U prostorima zagrebačkog Islamskog centra u Zagrebu, 22. studenog 2022. susreli su se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović i požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Odbora HBK za odnos sa Židovima i muslimanima.

Biskup Škvorčević izvijestio je muftiju Hasanovića kako je Hrvatska biskupska konferencija po uzoru na Svetu Stolicu, koja pri Dikasteriju za međureligijski dijalog ima Komisiju za odnos s muslimanima a slično i sa Židovima, utemeljila Odbor HBK za odnos sa Židovima i muslimanima. Istaknuo je da se kroz spomenuti Odbor želi unaprijediti odnos HBK prema islamskoj i židovskoj zajednici u konkretnim hrvatskim okolnostima. Obrazlažući moguće inicijative, biskup je istaknuo kako je želja HBK nastaviti organiziranje međureligijskih susreta, zajedničke molitve, napose za žrtve Jasenovca i druge stradalnike u vrijeme II. svjetskog rata.

Muftija Hasanović je pohvalio spomenutu odluku HBK te obećao svu potporu Mešihata u njegovanju dobrih odnosa Islamske zajednice s Katoličkom Crkvom u Hrvatskoj. Složio se s biskupom Antunom oko organiziranja međureligijske molitve i drugih susreta te najavio da Mešihat planira početkom sljedeće godine organizirati Konferenciju, po uzoru na Konferenciju „Ljudsko bratstvo – temelj mira i sigurnosti u svijetu“ iz 2020., ostvarenu u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, o čemu će uskoro obavijestiti HBK pisanim putem, očekujući njezinu organizacijsku potporu. Izvijestio je biskupa Antuna da je o tom razgovarao i s apostolskim nuncijem u RH mons. Giorgiom Linguom te se nada da će na Konferenciji sudjelovati i predsjednik Dikasterija za međureligijski dijalog kardinal Miguel Angel Ayuso Guixot.