Susret biskupa Antuna s hrvatskim braniteljima

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 2. prosinca 2022. šezdesetak predstavnika HVIDR-e te drugih braniteljskih udruga i specijalne policije proisteklih iz Domovinskog rata s područja Požeške biskupije, kojima su se pridružili i predstavnici branitelja sa zagrebačkog, slavonsko-brodskog i bosansko-posavskog područja te predsjednice udruga roditelja poginulih branitelja, predsjednica Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata i voditeljica Kluba žena u sklopu Udruge veterana 63. samostalne bojne 123. požeške brigade. Bio je to tradicionalni susret u pripravi ovogodišnjeg XIV. hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin te je na njem sudjelovao i Ivan Ereiz, voćinski župnik i voditelj svetišta, koji zajedno s Matom Bubašom, predsjednikom Zajednice udruga članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije i Predragom Filićem, načelnikom Općine Voćin vodi organizaciju hodočašća.

Nakon molitve biskup Antun je izrazio radost što ima mogućnost ponovno se susresti s hrvatskim braniteljima te im i na taj način očitovati poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su uložili u slobodu domovine, posvjedočiti im dostojanstvo koje im pripada u našem društvu. Potom je prvi organizator hodočašća Nenad Križić pozdravio biskupa Antuna i prisutne branitelje te ukratko prikazao tijek priprave i organiziranja hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin idućega 13. prosinca.

Zahvaljujući na riječima pozdrava, biskup Antun je istaknuo kako su branitelji u vrijeme kad su sloboda i dostojanstvo bili ugroženi, svaki svojim opredjeljenjem, zajedničkom žrtvom i mnogim položenim životima obranili domovinu. Spomenuo je kako se ovaj susret i hodočašće u Voćin odvijaju o 31. obljetnici organiziranja hrvatskih branitelja u pojedine postrojbe i o 31. obljetnici voćinskih stradanja, istaknuvši da nas to podsjeća kako je njihova sloga bila moćnija od oružja kojeg je u ono doba nedostajalo, i da je braniteljska snaga bila u tome što se nisu opredijelili boriti protiv nekoga nego za slobodu, prava i dostojanstvo hrvatskog čovjeka, ustvrdivši da je takva strategija uvijek pobjednička. Ustvrdio je kako nam je ona potrebna i danas, da ne bismo u miru bili gubitnici. Istaknuo je da je duh taj koji pobjeđuje te nema ljudskih pobjeda bez Božje pobjede. Spomenuvši kako ovih dana pratimo našu nogometnu reprezentaciju u Kataru i radujemo se njihovoj pobjedi i prolasku u daljnju fazu natjecanja, biskup je istaknuo da pobjede koje su čin sebičnosti zapravo nikada nisu pobjede, jer se njima želi trijumfirati nad nemoći drugih. Zaključio je da je prava pobjeda ona koja se ostvari plemenitošću i ljubavlju, a takva se dogodila i u Voćinu za vrijeme Domovinskog rata. Dodao je kako okupljanja ljudi na hodočašća u Voćinu nakon svih nevolja svjedoče da je duh jači od zla i mržnje koja razara, te je bilo dirljivo biti očevicem kako na materijalnim ruševinama crkve, raste živa Crkva koja svjedoči da se onaj duh kojim su ispunjeni hodočasnici ne može razoriti. Pozvao je branitelje da i oni o Domovinskom ratu razmišljaju u navedenim koordinatama, ne dopuštajući da ih emocije odvedu na stranu mračnoga i negativnog, nego uvijek budu okrenuti Božjem svjetlu. Potaknuo ih je da žive u navedenom duhu te svjedoče Božje vrijednosti dobrote, plemenitosti, sloge i ljubavi, služeći se duhovnim sredstvima u traganju za svojim nutarnjim ozdravljenjem, da se oslone na Boga kako bi se oslobodili sapetosti svojom nemoći, stave svoju horizontalu u Božju vertikalu, i postignu nutarnju slobodu. Biskup je još ustvrdio kako je i hodočašće hrvatskih branitelja u Voćin, uz spomen na sve poginule i preminule njihove suborce i žrtve rata, jedan od dragocjenih putova da pronađu Božje svjetlo i snagu, smjeste sebe u božanske dimenzije. To je posebno zaželio nazočnim predsjednicama udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja kao i predsjednici Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata i voditeljici Kluba žena ratnih veterana. Na kraju je biskup zamolio branitelje da predlože na koji bi se način mogao poboljšati pastoralni pristup Crkve njihovim duhovnim potrebama, o čemu se raspravljalo i na jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. Nazočni su se složili kako postoje pojedine inicijative u koje je uključena i Crkva te valja tako i nastaviti.

Uslijedilo je zatim pojedinačno predstavljanje svakog nazočnog branitelja koji su se prisjetili ratnih dana, osvrnuvši se na sadašnje odnose u hrvatskom društvu i vlastite nevolje koje ih prate. Susret je završio u crkvi sv. Lovre gdje je biskup Antun predvodio molitvu za poginule i preminule hrvatske branitelje kao i za sve one koji trpe zbog posljedica Domovinskog rata. Svakom od branitelja biskup je uručio knjigu o voćinskom Svetištu i zazvao Božji blagoslov na sve njih i njihove obitelji, izrazivši radost zbog skorog ponovnog susreta na hodočašću u Voćinu.