Godina bl. Jule Ivanišević u Požeškoj biskupiji

Poštovana i draga braćo svećenici!

Sestra Jula Ivanišević, prva blaženica iz Požeške biskupije, rođena je u Godinjaku, filijali Župe sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu, u čijoj je župnoj crkvi primila sakramente kršćanske inicijacije i odakle je krenula u svijet odazvavši se Božjem pozivu na redovnički život u Družbi sestara kćeri Božje ljubavi. Prigodom 130. obljetnice njezina rođenja i 10. obljetnice beatifikacije, na prijedlog Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u Zagrebu, idućega 15. prosinca 2022. na njezin spomendan, tijekom euharistijskog slavlja u 17.00 sati u župnoj crkvi u Starom Petrovom Selu, proglasit ćemo Godinu bl. Jule Ivanišević za našu Biskupiju, koja će trajati sve do 15. prosinca 2023. godine pod geslom njezina redovničkog života „Idem služiti Isusu“.

Tijekom navedenog vremenskog razdoblja nastojat ćemo određenim programima bolje upoznati lik i djelo Blaženice te hodočasteći u župnu crkvu njezina krštenja moliti za njezino proglašenje svetom. Svakog petnaestog u mjesecu (izuzev svetkovinu Velike Gospe i sv. Terezije Avilske), hodočastit će u staropetrovoselsku župnu crkvu svećenici i vjernici pojedinog dekanata Požeške biskupije prema sljedećem rasporedu:

  • Novokapelački dekanat – 15. prosinca 2022. (četvrtak);
  • Požeški dekanat – 15. siječnja 2023. (nedjelja);
  • Slatinski dekanat – 15. veljače 2023. (srijeda);
  • Novljanski dekanat – 15. ožujka 2023. (srijeda);
  • Pleternički dekanat – 15. travnja 2023. (subota);
  • Pakrački dekanat – 15. svibnja 2023. (ponedjeljak);
  • Kaptolački dekanat – 15. lipnja 2023. (četvrtak);
  • Novogradiški dekanat – 15. srpnja 2023. (subota);
  • Virovitički dekanat – 15. rujna 2023. (petak);
  • Našički dekanat – 15. studenoga 2023. (srijeda).

U nedjelju koja prethodi dekanatskom hodočašću svećenici će u župnim crkvama dotičnog dekanata na svim svetima misama upoznati vjernike sa životom bl. Jule, oglasiti spomenuto hodočašće te ih pozvati i organizirati da na njem sudjeluju. Euharistijsko hodočasničko slavlje u Starom Petrovom Selu predvodit će dekan dotičnog dekanata.

Osim toga, biskupijski križni put mladih, koji će se tradicionalno održati o Četvrtoj korizmenoj nedjelji u subotu, 18. ožujka 2023., bit će pokornički čin molitve i žrtve u zajedništvu s mučenicom bl. Julom i njezinim susestrama za nova svećenička i redovnička zvanja u Požeškoj biskupiji.

Zahvaljujem svim svećenicima za sve što će učiniti kako bi promicali lik Blaženice s područja naše Biskupije. Neka hodočašća i drugi programi tijekom spomenute Godine u našoj Biskupiji urode obilatim duhovnim plodovima.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 1. prosinca 2022.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup