Na blagdan sv. Nikole biskup Antun pohodio požeški Kolegij

Prigodom blagdana sv. Nikole, 6. prosinca 2022. biskup Antun Škvorčević u pratnji tajnika Mateja Silukovića pohodio je u večernjim satima svećeničke aspirante u Kolegiju Požeške biskupije.

Na početku ovog već tradicionalnog nikolinjskog susreta biskup je pozdravio pitomce na čelu s rektorom Tomislavom Dokozom i prefektom Matejom Filipovićem. Zanimajući se kako im je u Kolegiju, istaknuo je da im ovim pohodom želi posvjedočiti blizinu, duhovnu i moralnu potporu. Podsjetivši na latinsku izreku „Hic Rhodus, hic salta!“- Ovdje je Rodos, ovdje skoči!“ kazao je kako je važno prihvatiti situacije u kojima se nalazimo, te u njima nastojati učiniti ono što najbolje možemo, i tako ostvarivati svoje mladenačke zadaće u Kolegiju i školi. Spomenuo je sv. Majku Tereziju koja se ravnala po načelu „svaki dan učiniti nešto lijepo za Boga“, pozvavši kolegijaše da ga i oni usvoje, jer čineći dobra za Boga, čine ga i za sebe i za druge ljude.

Istaknuo je da mu se pored toga kao svakodnevni orijentir sviđa načelo koje je svećenik Izidor Poljak oblikovao u pjesmu: „Neću da moji dani proteku Mračni u tihu lijeć se r’jeku Vječnosti. Putove moje pjesan nek prati Orla, što s plamenim suncem se brati, Kuda koracam, Hoću da bacam snopove zlatne svjetlosti. (…)“. Spomenuo je kako je sv. Nikola svoju pripadnost Isusu Kristu svjedočio snažnom vjerom i velikom osjetljivošću za čovjeka, napose za siromašne. Na njegovu primjeru biskup je protumačio kolegijašima kako bi i njima glavni uzor ponašanja trebao biti Isus Krist, čijom pomoću u svojoj slobodi i opredjeljenju mogu ostvariti ono što je pravo i vrijedno, potvrđujući svoje mladenačko dostojanstvo. Podsjetio ih je kako u školi uče mnoge zakonitosti života, polazeći od prirodnih i drugih znanosti, ali im to neće koristiti ako se pored toga ne izgrađuju u moralnim načelima, po kojima rastu duhom i postaju veliki ljudi. Istaknuo je kako je između ostalog vrijedno njihove pozornosti načelo Ante Starčevića „Bog i Hrvati!“, koje je oblikovao za političko djelovanje, ali ono vrijedi i za cjelovit čovjekov pristup životu. Kazao je kako je Starčević bio uvjeren da u svom djelovanju treba Boga staviti na prvo mjesto, bez kojeg nastaje velika praznina u našem životu, te zatim dalje slagati ljestvicu vrednota po kojima se ravnamo da bismo bili ispunjena i sretna bića.  Poželio je kolegijašima da se ne umore u tom nastojanju, napose kad naiđu na poteškoće kojih ne nedostaje u našim životima.

Na kraju susreta biskup Antun se zanimao za stanje kolegijaša u Gimnaziji i za život u Kolegiju, te ih je obradovao prigodnim nikolinjskim darovima.