Proslava sv. Nikole u Pleternici

Župa sv. Nikole Biskupa u Pleternici proslavila je 6. prosinca 2022. svetkovinu svoga svetog Zaštitnika. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je u župnoj crkvi požeški biskup Antun Škvorčević.

U homiliji biskup je zapodjenuo razgovor s nazočnom djecom o tome je li sv. Nikola sinoć stigao do Pleternice ili zbog nogometne utakmice hrvatske reprezentacije s Japanom u Kataru čiji su prijenos svi gledali nije mogao susresti ih. Komentirajući dječje odgovore da su zdušno navijali za Hrvatsku, da su radosni što je ona pobijedila i ide dalje u četvrt-finale, te da se nadaju da će pobjedama doći i u finale, ustvrdio je kako će i možebitno osvajanje naslova svjetskog prvaka trajati tek određeno vrijeme, do idućeg svjetskog prvenstva, a onda će se utakmice igrati opet ispočetka. Međutim, sv. Nikola, čiji blagdan danas slavimo, koji je živio u davno doba, igrao je jednu utakmicu u kojoj nije ostvario tek neku kratkotrajnu pobjedu, nego pobjedu za svu vječnost, kazao je biskup. Istaknuo je kako onaj koji ga je izabrao za igrača u toj utakmici i točno mu odredio što i kako će u njoj igrati, nije bio neki ljudski izbornik, nego Gospodin Isus Krist. Povezujući to s naviještenom Božjom riječi u drugom čitanju, rekao je da sv. Pavao progovara kao da je bio u Dohi u Kataru i vidio kako ondje pobjeđuju nogometaši koji se drže pravila igre. Apostol, naime, zaklinje Efežane da sa svom blagošću, poniznošću i strpljivošću žive dostojno poziv kojim su pozvani. Biskup je protumačio kako sv. Pavao misli na kršćanski poziv, koji Bog ne upućuje tek ograničenom broju igrača, kako to čine nogometni izbornici, nego ljudima svih vremenâ i naraštajâ, uključujući i njih u Pleternici. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i drugi nogometni izbornici izabiru igrače po točno određenim kriterijima: da su zdravi, u dobroj tjelesnoj kondiciji, da su općenito dobri, složni i nesebični, – jer zločesti, sebični i nesložni igrači izgubili utakmicu prije nego su je započeli, kako su to svojim ponašanjem potvrdili igrači jedne susjedne zemlje. Na sličan način Bog je u Isusu Kristu izabrao nas i – kako veli sv. Pavao – traži da se trudimo sačuvati jedinstvo duha, da podnosimo jedni druge u ljubavi, da budemo „jedno tijelo i jedan duh, jer smo pozvani jednom nadom; jedan Gospodin, jedna vjera, jedan krst, jedan Bog i Otac sviju, nad svima i u svima“, ustvrdio je biskup.

Upitao je sudionike slavlja igraju li oni životnu „utakmicu“ u svojim obiteljima, u svojoj Župi, u svojoj Biskupiji i u Crkvi pod vodstvom bogočovjeka Isusa Krista i po njegovim božanskim pravilima, ili se prepuštaju vodstvu nekog ljudskog izbornika. Upozorio je da se naša istinska i konačna životna pobjeda ne može ostvariti bez Isusa Krista i bez igranja po njegovim pravilima, jer je on jedini pobjednik nad smrću. Crkva i župa nisu neka nogometna skupina, nego zajednica onih koji nastoje svim srcem vjerovati Isusu Kristu, uvjereni da je njegov životni program najbolji, i da će držeći se toga programa tako odigrati životnu utakmicu da na koncu budu pobjednici, ustvrdio je biskup. Podsjetivši sudionike slavlja na potrebu napora bez kojeg nema pobjede u nogometnoj utakmici, biskup ih je pozvao da po Isusovu primjeru budu spremni prihvaćati poteškoće i podnositi razne nevolje, da im život s njime završi pobjednički.

Nastavljajući sportskom analogijom tumačiti govor sv. Pavla Efežanima o službama u Crkvi, biskup je kazao da kao što u nogometnoj momčadi igraju golman, stoperi, bekovi, vezni igrači i napadači, tako je i Gospodin Isus Krist svakom članu svoje Crkve podijelio službu po mjeri dara njegova, odredivši jedne za apostole, druge za proroke, treće za evanđeliste, četvrte za pastire i učitelje, i mogli bismo. Nastavljajući Pavlov nîz mogli bismo reći da je on jedne dao za učenike osnovne škole, druge za učenike srednje škole, treće za studente, četvrte za majke i očeve pa onda dalje u Crkvi: jednoga dade za župnika, drugoga za kapelana, jedne za čitače, druge za pjevače, treće, za karitasove volontere. Biskup je podsjetio sudionike slavlja da cjelokupno djelovanje Crkve po sv. Pavlu ima za cilj da vjernici živeći u međusobnoj slozi i zajedništvu izgrađuju Isusovo otajstveno tijelo i izrastu do savršenog čovjeka po mjeri Kristovoj, do pobjede života nad smrću.

Biskup je upozorio kako Izaija prorok u prvom čitanju kliče od radosti, gledajući kako se njegov narod, nakon što je zbog nevjernosti Bogu i savezu dospio u babilonsko sužanjstvo, obnovljen u vjeri vraća u domovinu i ostvaruje uspješno postojanje jer je je u njegovu središtu Bog koji kraljuje a s njime i istinska sloboda i pobjeda. Istaknuo je da i Isus u evanđeoskom ulomku uvjerava svoje učenike kako je samo on njihov vođa i učitelj na zemlji, samo im je jedan Otac, onaj na nebu, i da će pod njegovim vodstvom izboriti konačnu pobjedu nad zlom i smrću. Biskup je pozvao sudionike slavlja neka se danas obnove u svijesti da su u Crkvi Isusovoj, u svojoj Župi i Biskupiji poslagani ne po nekim našim ljudskim organizacijskim potrebama, nego Isusovim „izborničkim“ Duhom ljubavi i pobjede nad smrću, te da mu na dan njihova župnog zajedništva obećaju kako mu žele biti još vjerniji i imati još više vremena za njega u svakodnevnoj molitvi i u nedjeljnoj svetoj misi, i biti mu u svojim obiteljima vjerni supružnici, otvoreni životu i zauzeti u kršćanskom odgajanju djece, da i ona budu svrstana u reprezentaciju pravih Božjih igrača u Hrvatskoj, koji će igrajući s Isusom Kristom po njegovim božanskim pravilima ostvarivati na zemlji najvažniju pobjedu za vječnost.