Bl. Jula Ivanišević i susestre, mučenice

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Bl. Jula Ivanišević i susestre, mučenice
Spomendan

Čitanja: Iz 54, 1-10; Ps 29, 2 i 4. 5-6. 11 i 12a i 13b; Lk 7, 24-30.


Evanđelje dana (Lk 7, 24-30)

“Ivan je glasnik koji pripravlja put Gospodinu.”

Kad Ivanovi glasnici odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izašli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izašli vidjeti: Čovjeka u mekušaste haljine odjevena? Eno, oni u sjajnoj odjeći i raskošju po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izašli vidjeti? Proroka? Uistinu, kažem vam, i više nego proroka! On je onaj o kome je pisano:
Evo, šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.
Kažem vam: među rođenima od žene nitko nije veći od Ivana. A ipak, i najmanji u kraljevstvu Božjem veći je od njega.«
Sav narod koji ga je slušao, pa i carinici, uvidješe pravednost Božju: pokrstiše se Ivanovim krstom. Naprotiv, farizeji i zakonoznanci ometoše što je Bog s njima naumio jer ne htjedoše da ih Ivan krsti.


Razmišljanje

Bog i danas šalje proroke koje navještaju Njegovu Riječ, pozivajući na obraćenje, promjenu života kako bismo dospjeli u Nebo. Osim što svatko ima mogućnost stići u Nebo, svi smo pozvani u Nebeski Jeruzalem. Nije dovoljno samo željeti, treba to prenijeti i u djela. Stoga se vrijedi i danas upitati: što činim da dođem u Nebo? Ljubav je povezana sa žrtvom. Volim onako koliko sam spreman na žrtvu. Nije lako naučiti odricati se grješnog života. Takav život daje kratkoročnu sreću. Samo Bog daje pravu sreću. Križ su vrata u Nebo. Svatko tko ga nosi s Isusom, dobiva Život. Gospodine, otvori moje srce Tvojoj prisutnosti. K. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)