Biskup Antun čestitao Židovima blagdan Hanuke

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Odbora HBK za odnos sa Židovima i muslimanima uputio je prigodom blagdana Hanuke Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i Lucianu Moši Preleviću, glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj sljedeću čestitku:

»Prigodom blagdana Hanuke s radošću i osobitim poštovanjem upućujem čestitku Vama, cijenjenoj obitelji i suradnicima te svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj.

Po svjedočanstvu Pisma svjetlo je prva stvarnost koju je Stvoritelj dozvao u postojanje, te je njegova otajstvenost izazov i za suvremenog čovjeka. Naime, svjetlo daje vidjeti, ne samo fizičkim očima, nego ono ima dimenzije koje se odnose na naš duh i srce u kojima pravo vidimo sebe i stvarnost kojoj pripadamo. Po svjetlu koje pobjeđuje tamu i nadilazi fizičku pojavu na svoj način prisutan je među nama sam Svemogući. U tom je izazov i blagdana Hanuke, spomena na ponovno posvećenje jeruzalemskog Hrama i svjetla koje je nakon trogodišnje tame ponovno zasjalo na hramskom svijećnjaku, kao znak Božje blizine njegovu narodu.

Židovskom slavlju svjetla u hramu pridružuju se na Božić i kršćani, prepoznajući Isusa kao svjetlo. Molim da Bog koji je rastavio svjetlo od tame, odvoji i nas od nerazumijevanja,  nepovjerenja i podjela te u hrvatskom društvu budemo prepoznati kao „sinovi svjetla“.

Sa željom da Vas i sve članove židovske zajednice u Hrvatskoj ispunja Božje svjetlo, srdačno Vas i s osobitim poštovanjem pozdravljam«, piše biskup Antun.