Božićna priredba Katoličke osnovne škole u Požegi

Božićna priredba učenika Katoličke osnovne škole u Požegi održana je u utorak, 20. prosinca 2022. u Dvorani svete Terezije Avilske. Svečani program započeo je prigodnom pjesmom pjevačkog školskog zbora pod dirigentskim vodstvom prof. Valentine Ivić i uz glazbenu pratnju Margarete Jakobović, bivše učenice spomenute Katoličke škole.

Nakon nastupa zbora sve prisutne pozdravila je voditeljica programa učenica Ivona Novak te najavila sljedeću točku programa – igrokaz koji su pod vodstvom učiteljice Anite Rašić pripremili učenici trećih i četvrtih razreda sa svojim učiteljima Marijom Prpić, Lucijom Perković i Željkom Čolićem. Igrokaz predstavlja različite obitelji i njihovo različito poimanje Božića. Dok gledatelji saznaju kako koja obitelj shvaća Božić, na vrata svake obitelji kucaju Josip i trudna Marija te mole da ih prime k sebi. Obitelji koje imaju krivo poimanje Božića, to odbijaju učiniti te tako odbijaju i pravu bit Božića, a obitelj koja zna koje su prave vrijednosti Božića, radosno prihvaća Josipa i Mariju istinski se radujući njezinu skorašnjem porodu. Upravo je dijalog članova potonje obitelji sve prisutne potaknuo na razmišljanje o onome što je uistinu bit Božića: zajedništvo, prijateljstvo, obitelj, pomoć drugome – otvaranje svoga srca svakome, jer se Božić tj. Bog susreće svakodnevno u različitim osobama i prilikama.

Nakon igrokaza prisutnima se predstavila plesačka grupa učenika 4.a razreda pod vodstvom učiteljice Marine Čerti. Oni su na popularnu božićnu pjesmu izveli zanimljivu koreografiju kojom su  je učinili publici bližom. Sinkronizacija poznatog Disneyjeva crtića „Our family to your family“, koju su za prisutne priredili učenici petog razreda pod vodstvom prof. Valentine Paulić, bila je pretposljednja točka programa. Dvije prigodne božićne pjesme, koje su izveli učenici školskog zbora zajedno s bandom učenika Škole, bile su zaključak ove božićne priče.

Uzvanicima se, potom, obratio ravnatelj Škole, prof. Frano Barišić. On je pozdravio biskupa Antuna Škvorčevića, predstojnika Ivicu Žuljevića te ravnatelja Glazbene škole Alena Kovačevića. Potom je zahvalio učenicima i djelatnicima na lijepoj priredbi, a govor je završio zahvalivši svima za sve dobro što čine tijekom došašća, ali i u sve ostale dane, posebno naglasivši da su roditelji, učenici i djelatnici adventskim humanitarnim akcijama uspjeli pomoći djeci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i tako im uljepšati Božić.

Na samom završetku programa, požeški biskup Antun Škvorčević kazao je djeci kako je ono što su prikazali u priredbi jako poučno, ne samo za učenike, nego i za odrasle. Podsjetio je da smo u današnjem čitanju na svetoj misi čuli kako je Božić »Emanuel«, što znači s nama Bog. Zaključio je da Božić nije ono što mi o njem pripovijedamo, darovi koje jedni drugima dajemo, pun stol jela koje blagujemo, nego srce puno osjetljivosti za drugoga, obitelj i prijatelje, napose za siromašne, jer je na taj način Isus prisutan među nama. Božić je jednostavan, a tako dubok i snažan događaj njegove prisutnosti za nas do kraja, koja je počela u jaslicama, imala vrhunac na križu i u njegovoj pobjedi nad smrću. Biskup je potom podsjetio na subotnju pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Zapitao je učenike jesu li se radovali spomenutoj pobijedi i kazao kako se zapravo radujemo uvijek kad netko učini nešto dobro za nas. U Božiću je Bog ostvario najveći čin dobra za nas: postao je jedan od nas kako bi svojom ljubavlju pobijedio ono što je prolazno i smrtno. U Božiću se nije dogodilo nešto kratkoročno kao u nogometnoj pobjedi, nego je Isus pobijedio smrt zauvijek i mi s njime. Biskup je kazao okupljenima kako je u tom pravi razlog božićne radosti, veći nego zbog pobjede u  nogometnoj utakmici. Potaknuo ih je da otvore oči svoga srca i prepoznaju tko smo mi jedni drugima u Isusu Kristu, svjedočeći međusobno blizinu, poštovanje, radost i ljubav. Čestitao je nadolazeći Božić i poželio blagoslovljenu novu 2023. godinu, napose roditeljima, učenicima i djelatnicima Katoličke osnovne škole na čelu s ravnateljem Barišićem. Na koncu su svi zajedno svečano zapjevali “Narodi nam se Kralj nebeski”.