Srijeda četvrtog tjedna došašća

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Pj 7, 8-14. ili Sef 3, 14-18a; Ps 32, 2-3. 11-12. 20-21; Lk 1, 39-45.


Evanđelje dana (Lk 1, 39-45)

“Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega?”

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa:
»Blagoslovljena ti među ženamai blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!«


Razmišljanje

Još je samo nekoliko dana do slavlja Božića. Ovih dana razmatramo odlomke iz Lukina evanđelja, koja na jedan lijep i specifičan način opisuju te događaje. Pošto je Marija rekla svoj „Da!”, primila je milost Duha Svetoga i začela djetešce Isusa. Čula je od Anđela Gabrijela kako je Bog također djelovao u njezinoj rođakinji Elizabeti te joj podario dijete. Žurno je pohitala k njoj da joj pomogne u tim zadnjim mjesecima. Marija je donijela Božju prisutnost u Elizabetin i Zaharijin dom. To su svi mogli primijetiti. Onaj koji je doživio Živoga Boga u svome životu – ne može to tako lako sakriti. Elizabeta se ispunila Duhom Svetim – po Božjoj prisutnosti u Mariji. Po Duhu Svetom je blagoslovila Mariju i njezino začeto Dijete. Također je i djetešce Ivan zaigralo u utrobi svoje majke – zbog prisutnosti Duha Svetoga u Elizabeti. Vidimo kako se Bog proslavio u životima Elizabete i Marije, kako je djelovao po njima i u njima. Po Marijinoj nazočnosti donio je Svoga Duha u Zaharijin dom. Koliko se trudim dopustiti Bogu da djeluje u mome životu? Mislim li da Bog ne može po meni djelovati kao što je djelovao po Mariji? Surađujem li i ja s Bogom kao Marija? Što sve nosim u svome srcu? Koliko prostora ima u mome srcu za Boga? Dopustimo Isusu da se svaki dan rodi u našoj nutrini! Dopustimo mu da djeluje u nama i po nama! On i nas želi učiniti nosiocima Svoga Sina. Želi nas učiniti „svetohraništima” kako bi mogao djelovati u srcima osoba koje susrećemo. D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)