Božićno čestitanje djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

U odgojno-obrazovnom centru u Požegi, na svršetku prvog školskog polugodišta i pred blagdan Božića, 23. prosinca djelatnici pet katoličkih škola Požeške biskupije, iz Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi, Katolike osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici i Katoličke osnovne škole u Novskoj, predvođeni svojim ravnateljima susreli su se s biskupom Antunom Škvorčevićem na tradicionalnom predbožićnom primanju i čestitanju.

Pozdravljajući biskupa Antuna, ravnatelje i sve djelatnike, predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević kazao je kako ovim susretom želimo čestitati Božić jednih drugima i ukratko prikazati događaje godine na zalasku. Istaknuo je među ostalim kako su djelatnici katoličkih škola sudjelovali na proslavi 25. obljetnice Požeške biskupije i uzdignuća voćinske crkve na čast Manje bazilike, proslavljene su 15. obljetnice katoličkih gimnazija u Požegi i Virovitici te sudjelovanje katoličkih osnovnih škola Požeške biskupije u projektu jačanja STEM vještina. Predstojnik Žuljević  zahvalio je biskupu Antunu, osnivaču spomenutih škola, za pažnju koju iskazuje njihovim djelatnicima i učenicima te za brigu oko duhovnih i materijalnih ulaganja kako bi škole imale kvalitetne uvjete. U ime djelatnika katoličkih škola u Požeškoj biskupiji poželio je biskupu Antunu radostan i blagoslovljen Božić. Pridružili su mu se ravnatelji navedenih škola s predstavnicima te biskupu uručili simbolične božićne poklone koje su priredili zajedno s učenicima i njihovim roditeljima.

Zahvaljujući predstojniku Žuljeviću i ravnateljima na čestitci i darovima, biskup Antun je kazao kako katoličke škole nisu statična stvarnost, nego događanja u kojima treba ići u korak s Onim koji je s nama već dvije tisuće godina, a krenuo je iz betlehemskih jaslica. Biskup se zanimao jesu li djelatnici katoličkih škola postavili jaslice u školama, u koje je položeno dijete.  Istaknuo je da to dijete u jaslicama katoličkih škola predstavlja svakog učenika, i da su same te škole svojevrsne jaslice, a ne samo predvrtićke ustanove. Podsjetio je, naime, kako II. vatikanski sabor tvrdi da se Sin Božji svojim utjelovljenjem na neki način poistovjetio sa svakim čovjekom. Kazao je da u svakom učeniku katoličkih škola treba po uvjerenju Ivana Krstitelja rasti Isus, kako bi oni uzrasli do čovjeka njegove mjere. Sv. Pavao, pišući Efežanima tvrdi da je u Isusu Kristu čovjek dosegnuo najvišu razinu svoga postojanja te je biskup potaknuo djelatnike škola neka posreduju učenicima mnoga znanja i vještine, ali neka im pomognu da kao ljudi izrastu do mjere Kristove, do njegove pobjede nad smrću. Naglasio je kako Požeška biskupija nastoji pomoći oko boljeg pedagoškog i materijalnog standarda u svojim školama, ali još više oko odgojnog djelovanja da bi djeca i mladi prepoznali i prihvatili Isusa Krista kao model i mjeru svoga ljudskog rasta. Poželio je školskim djelatnicima puno radosti u nastojanju oko rasta vlastitog čovještva po mjeri Isusa Krista, jer tada djeca i mladi u njima prepoznaju primjer koji valja slijediti. Koračajući s njime životnim putem i naše poteškoće dobivaju dimenzije smisla koji im daje njegova muka, smrt i uskrsnuće. Podsjetio je kako nas je prethodne godine na to poticao i papa Franjo kad nas  je pozivao da budemo dionici sinodalnog hoda Crkve. Biskup je ustvrdio da samo zajedničkim hodom možemo najdalje stići, jer je čovjek, počevši od rođenja, biće odnosa, povezan ponajprije s Bogom, a potom s brojnim ljudima koji ga okružuju. Rekao je nazočnima kako je i katolička škola syn-hodos, zajednički put na kojem je Isus Krist predvodnik i da djelatnici, roditelji i učenici mogu s njime najviše učiniti jedni za druge, živeći zajedništvo na temelju evanđeoskih vrijednosti. Zahvalio  je djelatnicima škola za dragocjeno služenje mladim ljudima i njihovu rastu. Riječi zahvale uputio je i ravnateljima za odgovornost koju nose, napose predstojniku Ureda za katoličke škole Ivici Žuljeviću, koordinatoru njihova sveukupnog djelovanja. Čestitao im je Božić i poželio u novoj godini Božji blagoslov, svjetlost i radost u služenju mladim naraštajima. Susret je nastavljen uz prigodni domjenak.