Božićno čestitanje svećenika požeškom biskupu Antunu

U Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi održano je 23. prosinca tradicionalno božićno čestitanje dijecezanskih i redovničkih svećenika i đakona iz požeškog kraja biskupu Antunu Škvorčeviću. Čestitku je biskupu uputio generalni vikar Želimir Žuljević.  Podsjetio je na najznačajnije pastoralne događaje koje je predvodio biskup Antun u godini koja je na izmaku, spomenuvši srebrni jubilej Požeške biskupije i ređenja prvog biskupa te pedesetu obljetnicu njegova misništva. Zahvalio je biskupu za sve što je do sada učinio za našu mjesnu Crkvu te poželio da u dobru zdravlju i dalje nastavi tako djelovati. U svoje i u ime svećenika i đakona u Požeškoj biskupiji čestitao je biskupu Antunu Božić i zaželio novu godinu ispunjenu Božjim blagoslovom.

Zahvalivši na čestitci, biskup Antun je rekao kako se ovih dana kod nas najviše govori o uspjesima Hrvatske reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru te da je razumljivo kako je s navedenog polazišta napisao Božićnu poruku, i da u tom svjetlu želi uputiti svećenicima i đakonima svoju božićnu čestitku. Spomenuo je da je nogomet ekipna igra te su se minulih dana vodile rasprave je li za uspjeh važniji dobar igrač pojedinac ili dobra ekipa. Kazavši da su važni dobri pojedinci, ali ugrađeni u cjelovitu momčad, biskup je podsjetio kako Lumen gentium II. vatikanskog sabora tvrdi da je Bog odlučio spasiti čovjeka u zajednici, a ne pojedinačno. Izrazio je uvjerenje kako se ta spasenjska zajednica očituje i ostvaruje u Požeškoj biskupiji, koju je prije 25 godina osnovao papa Ivan Pavao II. Ustvrdio je kako je našu svećeničku ekipu u Požeškoj biskupiji poslagao sâm Isus Krist i da nam je povjerio svima da budemo njegovi suradnici na djelu spasenja, te je ono bilo prisutno i ostvarivalo se tijekom spomenutog vremena na ovim prostorima naše Domovine po zajedničkom svećeničkom vršenju poslanja.

Zatim je biskup kazao svećenicima da im na svršetku ove godine želi čestitati 25. obljetnicu Požeške biskupije, polazeći od onoga što je Isus Krist uspio ostvariti po našoj suradnji s njime. Istaknuo je da se to događalo po milosti Božjoj, koja se trudila oko nas od osnutka naše Biskupije, kako je to za svoje djelovanje tvrdio sv. Pavao. Potaknuo je svećenike da u toj svijesti vjere njeguju zajedništvo kao bitnu sastavnicu svoje Biskupije, zahvalivši sv. Ivanu Pavlu II. što ju je osnovao i pokrenuo kao živi organizam opće Crkve. Izrekao je zahvalnost i papi Franji, što je minule godine sinodskim procesom usmjerio pastoralna nastojanja požeške mjesne Crkve prigodom proslave njezina srebrnog jubileja. Na kraju je zahvalio svima za suradnju i nastojanje da na mjestu svoga poslanja vjerno vrše evangelizacijsku zadaću koja im je povjerena, od suradnika u središnjim biskupijskim ustanovama, do služenja u župama, školama i drugim crkvenim i javnim ustanovama. Poželio je da u požrtvovnom služenju Božjem narodu i sljedeće godine 2023. svi svećenici budu ispunjeni milošću i radošću.

Tajnik Matej Siluković pročitao je zatim božićnu čestitku koju su biskup Antun, svećenici i đakoni uputili papi Franji za svetkovinu Božića i njegov nedavni 86. rođendan. Zbor pod vodstvom Maria Večerića uzveličao je svojim pjevanjem čestitanje i domjenak koji je nakon toga slijedio.