Biskup Antun na Badnjak pohodio Caritasovu kuhinju, sjedište Caritasa i obitelji u potrebama

Na Badnjak, 24. prosinca 2022. godine požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji ravnatelja Doma pape Ivana Pavla II. Ivice Žuljevića, ravnatelja Caritasa Maria Večerića i tajnika Mateja Silukovića pohodio je Caritasovu kuhinju koja djeluje u sastavu Središnje biskupijske kuhinje u Domu pape Ivana Pavla II. u Požegi, te se susreo s njezinim djelatnicima. Zahvalio im je za požrtvovno služenje bližnjemu pripremajući sedamdesetak toplih obroka dnevno za starije i siromašne osobe s područja grada Požege, kojima se hrana dostavlja dnevno u kuću. Biskup je djelatnicima i njihovim obiteljima čestitao Božić i poželio obilje Božjeg blagoslova u Novoj godini. Zatim se uputio u sjedište Caritasa gdje se susreo s predstavnicima korisnika caritasovih akcija „Kruh i mlijeko“ i „Caritasove riznice dobrote“. Zanimajući se za njihove životne uvjete u ovim izazovnim vremenima, biskup je kazao kako je danas vani mračno i kišovito, ali to ne mora značiti da je i u njihovim dušama tako. Naglasio je kako dušu treba njegovati i to tako da u obitelji i društvu svjedočimo dobre odnose. Podsjetio je na riječi sv. Augustina kako vremena nisu ni dobra ni loša, nego ih dobri ili loši ljudi čine takvima.  Istaknuo je radost što Caritas Požeške biskupije i njegovi djelatnici nastoje promicati odnose plemenitosti i dobra prema svakom čovjeku, koji ima svoje dostojanstvo jer je Božje stvorenje. Potaknuo je Caritasove korisnike da i oni svjedoče svoje dostojanstvo prema drugima, polazeći od povezanosti s Bogom, Crkvom, Biskupijom i Caritasom koji ih prate u njihovim životnim poteškoćama te da nikada u njima ne potonu. Korisnici su zahvalili biskupu Antunu za blizinu koju im na različite načine iskazuje, osobito za pojedine blagdane.

Biskup je potom zahvalio djelatnicima i volonterima Caritasa za sve ono što čine u svom nesebičnom služenju te je izvijestio kako će od 1. siječnja 2023. doći do određenih personalnih promjena u Caritasu Požeške biskupije. Zahvalio je dosadašnjem ravnatelju Mariu Večeriću za njegovo služenje te je predstavio dosadašnju tajnicu Katarinu Paulić, koja će preuzeti službu ravnateljice i vjeroučitelja Maurizia Rezu koji će nastupiti u službu tajnika. Čestitao im je i poželio Božji blagoslov u vršenju spomenutih službi. Izrazio je zahvalnost i voditeljici Caritasovog projekta „Pro vita et familia“ iz programa FEAD Europske unije. Njime je obuhvaćeno 2050 osoba s područja Požeške biskupije u 749 obitelji te se pomoću njega nastoji pružiti pomoć napose samcima i obiteljima koje žive u siromaštvu. Dodao je kako je za ostvarenje spomenutog projekta važna mreža suradnje župnih i biskupijskog caritasa kako bi se došlo do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Istaknuo je još kako je Požeška biskupija odvojila novac za ovogodišnji božićni projekt pod nazivom „Za svjetlost i toplinu doma“ te će pružiti pomoć 60-ak potrebitih obitelji u različitim dijelovima Biskupije u ogrijevnom drvu i novčanim sredstvima za troškove električne energije u  iznosu od 116.000,00 kuna. Biskup se zadržao s djelatnicima Caritasa u razgovoru o sadašnjem njegovu funkcioniranju i planovima za budućnost. Uručio je dekrete o imenovanju novoj ravnateljici i tajniku Biskupijskog caritasa.

Zatim je se biskup Antun uputio nekolicini obitelji težeg imovinskog i zdravstvenog stanja u gradu Požegi, među njima  i majci sa sinom stopostotnim invalidom. Biskup im je čestitao Božić a tajnik Siluković uručio novčanu potporu Požeške biskupije i Caritasove pakete dnevnih potrepština.