Sv. Ivan Apostol i Evanđelist

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ivan Apostol i Evanđelist
Blagdan

Čitanja: 1 Iv 1, 1-4; Ps 96, 1-2. 5-6. 11-12; Iv 20, 1-8.


Evanđelje dana (Iv 20, 1-8)

“Onaj dugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob.”

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova.


Razmišljanje

Teško je znati kome je bilo teže/lakše povjerovati: pastirima i mudracima s Istoka – u Spasitelja u betlehemskim jaslicama, ili ženama i dvojici učenika kad su vidjeli prazan grob – u uskrsnuće utjelovljenoga Boga. Ono što povezuje ova dva najvažnija događaja u povijesti svijeta je otvorenost, iščekivanje i put koji treba prijeći kako bismo vidjeli, susreli i povjerovali. Mudracima je bila dovoljna zvijezda, pastirima su progovorili anđeli. Ivan Apostol i Evanđelist, kojeg se danas sjeća i slavi Crkva, vidio je platno, shvatio Pisma i povjerovao. Svatko od nas gradi svoj odnos s Bogom, po Njegovu rođenju u nama kao i po vjeri u Uskrsloga po iskustvu krize i muke Velikog Tjedna. Vrijedi vraćati se uvijek iznova ovom „pogledu na povijest“ svog odnosa s Bogom i propitivati svoju vjeru…. D. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)