Nevina dječica, mučenici

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nevina dječica, mučenici
Blagdan

Čitanja: 1 Iv 1, 5 – 2, 2; Ps 123, 2-3a. 3b-5. 7b-8; Mt 2, 13-18.


Evanđelje dana (Mt 2, 13-18)

“Herod posla poubijati sve dječake u Betlehemu.”

Pošto mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: »Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja — da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga.
Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine naniže — prema vremenu što ga razazna od mudraca. Tada se ispuni što je rečeno po proroku Jeremiji:
U Rami se glas čuje,
kuknjava i plač gorak:
Rahela oplakuje sinove svoje
i neće da se utješi
jer više ih nema.


Razmišljanje

Mučeništvo nevine dječice u evanđeoskom odlomku koji je pred nama govori nam kako se neki ljudi postavljaju prema novorođenom Spasitelju svijeta. Herod zbog svoje sebičnosti, zbog želje da ne ugrozi svoje prijestolje, dao je poubijati u Betlehemu dječake od dvije godine naniže ne bi li tako ubio i mogućeg Kralja o kojem su govorili proroci. Herod nije trpio nikog uza se. Često u životu ne trpimo protivnike, suparnike, konkurenciju. Kolikima je uništeno djetinjstvo, kolikima je uskraćeno pravo na život, koliko ih se i dandanas ubija u utrobi majki… Nevina dječica današnjeg blagdana svi su nevini životi izgubljeni u besmislu ljudske pohlepe, strahu od života i darivanja života, strahu od sebe samih i u nepovjerenju u Život koji zasja u betlehemskoj štalici. Jesam li otvoren daru života? Kome povjeriti svoj život? Ima li u meni straha od života? Bojim li se protivništva, suparništva, konkurencije? M. Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)