Biskupovo pismo svećenicima prigodom smrti pape Benedikta XVI.

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je Pismo svećenicima požeške biskupije prigodom smrti pape Benedikta XVI., koje donosimo u cijelosti.

»Tiskovni ured Svete Stolice obavijestio je javnost da je papa u miru Benedikt XVI. na Staru godinu, 31. prosinca 2022. u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu gdje je prebivao, u 9.34 sati prešao s ovoga svijeta Ocu u 95. godini života. Preminuo je „ponizni radnik u vinogradu Gospodnjem“, kako je papa Benedikt XVI. nazvao sebe prigodom preuzimanja službe nasljednika sv. Petra. U osam godina svoga pontifikata od 2005.do 2013. kada je podnio ostavku na papinsku službu, svojevrsnom krhkošću i nježnošću, velikim teološkim znanjem i dubokom vjerničkom poniznošću služio je općoj Crkvi, svjestan da je na kormilu lađe, u koju prodire voda mnogih teškoća, nadilazeći njegove snage. Kao nasljednik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Šepera na mjestu prefekta Kongregacije za nauk vjere iskazivao je veliku pastirsku osjetljivost za Crkvu u hrvatskom narodu, očitujući je na poseban način prigodom svoga pastoralnog posjeta Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. godine. Na susretima s papom  Benediktom i višekratnom osobnom razgovoru s njime na Općoj biskupskoj sinodi u Rimu tijekom mjeseca listopada 2005. te za vrijeme posjeta ad limina 2006. imao sam prigodu prikazati papi Benediktu stanje nove Požeške biskupije koju je utemeljio njegov prethodnik sv. Ivan Pavao II. Očitovao mi je kako je upamtio određene činjenice koje sam mu predstavio, osvrćući se i s humorom na neke od njih. Na svoj način ponio je u vječnost i sve nas, te ga nakon smrti promatramo – ne samo kao jednoga od naših preminulih crkvenih vrhovnih poglavara –  nego kao suosjećajnog Oca koji nas prati svojom blizinom iz vječnosti i moli za snagu u nastojanjima oko vjernosti Isusu Kristu u svojoj mjesnoj Crkvi i oko zajedništva  s nasljednikom sv. Petra i općom Crkvom. Posebna je to utjeha u trenutku kad Požeška biskupija završava godinu u kojoj se spomenula 25. obljetnice svoga utemeljenja. Zauzvrat želimo pohraniti preminulog papu Benedikta u svoje srce i molitveno ga pamtiti s dubokom sinovskom zahvalnošću za dobro i dobrotu koju je dijelio s nama n zemaljskom hodu. Dok se zajedno s katoličkim vjernicima diljem svijeta opraštamo od smrtnih ostataka pape Benedikta XVI. želimo mu zajednički iskazati poštovanje na sljedeći način:

  1. Na Svetkovinu sv. Marije Bogorodice – Novu Godinu, 1. siječnja 2023. u svim župama Požeške biskupije jednokratnom desetominutnom zvonjavom svih zvona župnih crkava nakon podnevnog anđeoskog pozdravljenja oglasit ćemo smrt pape Benedikta XVI. i tako ujedno pozvati vjernike na molitvu. Sva zvona Katedrale u Požegi i crkve sv. Lovre, biskupijskog zaštitnika, u skladu s katedralnim Pravilnikom o upotrebi zvona (čl. 6)  zvonit će svakog dana do Papina ukopa u trajanju od sedam minuta nakon pozdravljenja u 6,00; 12.00 i 19.00 sati. A Katedrala, crkva sv. Lovre i sve župne crkve zvonit će na početku sprovodnog obreda u trajanju od 10 minuta.
  2. Toga istoga dana, 1. siječnja 2023. dijecezanski biskup predvodit će euharistijsko slavlje Svetkovine sv. Marije Bogorodice u požeškoj Katedrali u 18.30 sati, na kojem će službeno vjernicima obznaniti smrt pape u miru Benedikta XVI., podsjetiti na njegov život i papinsko služenje, izraziti mu zahvalnost i uključiti ga u molitvu vjernih te pozvati vjernike na trajnu molitvu za njegovu dušu.
  3. Jednako tako postupit će i župnici u župnim crkvama na središnjem euharistijskom slavlju navedene Svetkovine.
  4. Našu vjerničku tugu i nadu u prigodi smrti pape u miru Benedikta XVI. moguće je izraziti i na vidljiv način tako da na uobičajeno mjesto izvjesimo papinsku zastavu na pola koplja.
  5. Na Svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2023. u svim župnim crkvama na središnjem euharistijskom slavlju spomenut ćemo se na sličan molitveni način ukopa pape Benedikta XVI.
  6. Pozivam vjeroučitelje da prvoga dana drugog školskog polugodišta, 9. siječnja 2023. ili tijekom nekog drugog dana prvog tjedna nastave na satu vjeronauka predstave učenicima lik pape Benedikta i zajedno s njima upute Bogu molitvu za njegovu dušu.

Neka Gospodar života udijeli papi Benediktu XVI. vječni mir u zajedništvu s proslavljenim Kristom«, završava biskup Antun.