Molitveno novogodišnje bdijenje u Požegi u znaku zahvalnosti za papu Benedikta XVI.

U noći 31. prosinca u požeškoj crkvi sv. Lovre mladi i članovi molitvenih zajednica grada Požege, zajedno s drugim vjernicima, okupili su se na molitveno bdijenje s euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom tijekom kojeg su u razmatranju, molitvi i pjesmi dočekali Novu 2023. godinu. Tijekom molitvenog bdijenja na osobit su se način spomenuli pape Benedikta XVI. koji je preminuo u jutarnjim satima istoga dana.

Bdijenje je predvodio Marijan Pavelić, rektor spomenute crkve, a pjevanjem i sviranjem pratili ga okupljeni mladi. Potaknuti porukom pape Franje prigodom 56. Svjetskog dana mira koji se obilježava na svetkovinu Svete Marije Bogorodice 1. siječnja, mladi su vjernici ponajprije u klanjanju pred Presvetim promišljali o važnosti istinskoga mira kojeg daje jedino Bog, a koji se postiže nesebičnim zauzimanjem za drugoga, jer „nitko ne može spasiti sâm sebe“. Razmatrajući evanđeoske tekstove u kojima Isus donosi nadnaravni mir, molili su za dar mira u vlastitom srcu, u obiteljima i društvu te među narodima. Nadahnuti porukom Svetoga Oca, mladi su se u svojim molitvama spomenuli i onih država koje trpe ratna stradanja, posebno moleći za mir u napaćenoj Ukrajini.

Imajući pred očima lik preminuloga pape Benedikta XVI., okupljeni su potom zahvalili Bogu na daru njegova života te na poniznoj i neumornoj ljubavi kojom je služio Bogu i Crkvi osobito u godinama svoje službe nasljednika sv. Petra. U zahvaljivanju za dar života velikoga Pape mladima su od pomoći bile njegove izabrane misli i poticaji. U spomenutom raspoloženju zahvalnosti uputili su i molitve Bogu za pokoj njegove plemenite duše.

Neposredno prije euharistijskog blagoslova i samog završetka klanjanja, mladi su zahvalili na svim primljenim milostima tijekom 2022. godine te svoje živote kao i djelovanje cijele Požeške biskupije preporučili zagovoru i zaštiti Isusove Majke.